Jókai bableves
Jókai bableves

Nagyon rég ettem ilyen levest. Emlékeimben élt 1-1 kósza folt róla, most március közeledtével elkészítettem. 🙂 És annyira finom, hogy elmondani nem tudom.
Mi nagyon szeretjük a savanyú bablevest, általában annál le is ragadok, de azt hiszem innentől kezdve talán erre fogok jobban koncentrálni.
A csajok is sokkal jobban fogadták, mint vártam: rengeteget ettek belőle! Öröm volt nézni, ahogy kanalazzák, illetve mártogatnak.

Tehát lehet nekünk savanyú, zöldséges vagy bográcsban készült, bárhogy megesszük a babot. Szeretjük a frisset, az nem igazán puffaszt, de aki tart tőle, annak javaslom egy késhegynyi szódabikarbóna használatát az ilyen jellegű ételekbe.

Szerintem ennél a levesnél lényegében mindegy, milyen babból készítjük…na jó, azért virág babból és ló babból, meg társaikból ne, de nyugodtan nyúlhatunk akár tarka, akár vörös, akár fehér babhoz is.
Sőt, ha időt szeretnénk spórolni, szerintem akár konzerv babból is elkészíthető, bár azt a chillis babon kívül én máshoz nem nagyon használom.

kb. 1 kg füstölt csülök
2 pár debreceni kolbász  (nálam most kimaradt, mert nem kaptam finomat)
50 dkg szárazbab
5 szál fehérrépa
6 szál sárgarépa
1 kisebb zeller
1 kisebb karalábé
1-2 szem burgonya
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
kb. 5 dkg liszt (2 közepesen púpozott evőkanálnyi)
fűszerpaprika, olaj, só, bors
1-2 ek citromlé vagy ecet

A babot áztassuk be egy éjszakára, ez segít, hogy könnyebben megpuhuljon. Ha esetleg nem sikerülne, akkor sincs semmi baj, maximum kicsit tovább kell főzni, de ha kuktában készíted még ez sem kell zavarjon.
A csülköt feldaraboljuk,a babbal együtt tegyük fel főni egy nagy lábasban (vagy kuktában) körülbelül két és fél liter vízben. Amennyi épp ellepi.
A sózással ilyenkor csínján, mert a csülök is sós, de nem tudni mennyire.
Dobhatunk bele ilyenkor az íze végett 2 babérlevelet is.
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, illetve karikázzuk.
Akkor adjuk a zöldségeket a leveshez, amikor a bab is kezd megpuhulni. A zöldségeknek ugyanis nem kell sok idő, a babnak viszont olykor akár órák is. És mivel karikázva tesszük bele a zöldségeket, nem fogjuk tudni kiszedegetni őket, ha a bab még kemény, de a répák már szétfőnek.
A zöldségekkel együtt tegyük bele a karikázott kolbászt is ha használunk. Sózzuk, borsozzuk és vízzel is felengedjük.

Amikor minden puha készítjük a magyaros rántást.
Az apróra vágott hagymát olajon vagy esetemben zsíron teljesen szétpároljuk (reszelhetjük is, de nekem ehhez nem volt lelki erőm), a vége felé hozzá adjuk az apróra vágott fokhagymát is.
Sózzuk, majd rászórjuk a lisztet, megkapatjuk. Lehúzva a tűzről elkeverjük benne a pirospaprikát, majd merünk rá pár merőkanálnyi levest és simára keverjük. Ezután az egészet belekeverjük a többi leveshez.

Szedjük ki a babérleveleket.
Én ezután bele teszem a tejfölt is. Egy kis tálba teszek 2-3 evőkanállal, majd a levesből szedek rá egy keveset, elkeverem és visszaöntöm a többihez. Ha ezt nem szeretitek, ne tegyétek így bele, csak tálaláskor.
Végül elkészítjük a csipetkét tojásból, egy pici sóval és liszttel. A felvert, sózott tojáshoz annyi lisztet adunk, hogy kemény tésztát kapjunk (nagyjából max. 10 dkg) és erősen lisztezett felületre (azért, hogy véletlenül se tapadjanak össze a tészta darabok) csipegetünk belőle amolyan kisebb nokedli méretű darabokat. A felesleges lisztet lekocogtatjuk róluk (fém szűrőbe teszem a tésztát és leszitálom róla a lisztet) és mehetnek is a levesbe.
Ha megfőtt a tészta is, kevés citromlével savanyítunk kicsit az egészen és kész is.

Jókai bableves
Jókai bableves

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Csatlakozz hozzám a Facebookon is!

Print Friendly, PDF & Email