IMG_7237Tudom, nem kreatívos blog vagyok, hanem gasztro, mégis szeretném megmutatni Nektek, milyen fajta ajándékot készítettem pár családtagomnak. Szerettem volna az ehető és iható ajándékok mellett olyat is, ami ötletes és hasznos, maradandó. Mivel sokunknak (nekem nem) nehéz számon tartani a családtagok születési dátumait, ezért egy külföldi ötletből kiindulva elkészítettem én is a saját szülinapi tábla verzióimat. Fillérekből megvan, ha megfelelő dolgokhoz nyúlunk.

Készült olyan is, ami csak születésnapos és készült fa fogasból olyan is, ami születésnapos és névnapos.
Nem csak karácsonyi ajándéknak tökéletes, akár születésnapi ajándéknak is megfelel.

Ami szükséges hozzá:

falap
szalag
karton, vagy vastagabb lap
rajzszög
festék
lakk
indigó

A falapokat én a tüzelőnk hulladékából bányásztam ki. 🙂 A gyújtósnak minősített rekeszekben találtam téglalap alakú, nem túl vékony, de nem is túl vastag lapokat, amik a célnak tökéletesen megfeleltek. A végeit egyenesre levágtam, majd kissé megcsiszoltam, hogy ne legyen szálkás.
Apa fúrt két pici lyukat a felső két sarkába, ezeken át lettek fellógatva.
A falap hossza lényegében mindegy. Ne legyen túl rövid, se túl hosszú. 😉 Amilyet találsz.
A lényeg, hogy egymás mellett elférjenek kényelmesen a hónapok.
Találd ki, milyen színt akarsz és vegyél hobby festéket vagy temperát. Valamint ahhoz illő legvékonyabb szatén szalagból pár métert.
Először mérjük le a falap hosszát. Majd vonjunk le belőle 2-3 centit (ennyit hagyunk el a két végétől) és osszuk el 12-vel.
A kapott távolságokra kerülnek a hónapok. Az első a szélétől 1,5 centire, aztán ehhez hozzáadva a kapott összeget jön a február, stb. Így azonos távolságokra lesznek a hónapok.
A hátulján ceruzával bejelöljük a rajzszögek helyét, ide kerülnek majd a hónapokat jelölő szalagok.
Megtervezzük, milyen betűvel és mit szeretnénk ráírni.
Én az 1001 fonts oldalán nézegettem a betűtípusokat. Ha beírod a szöveget akkor a betűtípusokat a keresett szövegre vetítve tudod megnézni.
Egy sütőpapír darabot a falap méretére vágsz.
Ha valamelyik típus tetszik, a teszt szöveg képét vagy elmented a gépre, vagy ha tudod ott helyben kinagyítod a kívánt méretre, ráteszed a monitorra a sütőpapírt és átmásolod  a szöveget a kívánt méretben.
Erről aztán egy indigó segítségével könnyedén átmásolhatod a fatáblára.
Én kétféle festéket használtam ,mert antikolt hatást szerettem volna elérni antik lakk segítségével (ez szintén hobby boltban kapható).
Ha nem akarunk ilyen hatást, könnyebb dolgunk van, mert rámásoljuk a fára a szöveget, majd körbe festjük, kiszínezzük a szöveget is és végül kontúrozzuk.
Esetemben először lefestettem az alap színre. Amikor megszáradt, rárajzoltam a betűket, majd körbe kentem antik lakkal. (a betűket nem akartam kirepedeztetni.)
Amikor megszáradt a lakk, akkor kentem le a felső, kék réteggel, ami a lakknak hála kirepedezett és látszódott az alsó réteg sárga.
Ezután vágtam egyforma hosszúra a szalagokat és miután a végein elégettem őket (hogy ne feseljen) rajzszögekkel rögzítettem a jelölt helyekre.
A végén én alkoholos filccel kontúroztam. És szintén alkoholos filccel felírtam a hónapokat a szalagok fölé.
Ezután lekenhetjük sima lakkal.
Amikor megszáradt, végső akkordként belefűztem az akasztóként funkcionáló szalagot. 🙂
Ez azért megfelelő megoldás, mert a szalagok cserélhetők igény szerint. 🙂

A kis kártyákat készen vettem, de ha van idő és energia, otthon is készíthetünk némi fantáziával hasonlókat.
EztEttem Écitől vannak és táblánként más-más formájú kártyákat fűztem rájuk.
A kártyákra ráírtam az ünnepelt nevét és születési dátumát évszámmal együtt, hogy azt is tudja az ajándékozottam, hanyadik születésnapját ünneplik az adott évben.
Ezután a megfelelő szalagokra a megfelelő sorrendben felfűztem őket, de csak a fotó kedvéért, mert egyébként cukin becsomagolva, kártyákat levéve, összekötve adtam át őket, kivéve a fogasosat, mert azt nem tudtam szépen csomagolni. 🙂
Apropó: ha fogast szeretnénk festeni, olyat válasszunk, ami nadrág tartós, mert oda rá tudjuk kötni a szalagokat. Ott nem kell rajzszög. 😉

IMG_7226

Szerintem ötletes kis ajándék egy ilyen. Ajánlom figyelmetekbe. Nagyon sokféleképpen kivitelezhető, ízlés szerint.

További képeket a Facebookon a Születésnapi táblák című albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email