IMG_6702

Kezdjük a decembert egy finom kis desszerttel.
A Mindmegette-Lidl gasztrokurzuson készítettük. Sanya ismét nagyon finom fogásokat állított össze. Igaz nem igazán szeretem a citromos dolgokat, de ez nagyon bejött. 🙂
Mindent megkóstoltam jó finnyás lévén. 😛 De semmiben nem találtam kivetnivalót.
Ja igen: francia est volt. Tehát a menü is ennek szellemében lett összeállítva.

A desszerttel kezdem. 2 adaghoz:

6 szelet vajas omlós keksz
1 tojásfehérje
1 evőkanál porcukor
1 egész tojás
1 sárgája
1 citrom leve és reszelt héja
50 gramm kristálycukor
35 gr szobahőmérsékletű vaj

Egy lábasban vizet teszünk fel forrni. Egy tálban (ami illeszkedik majd a lábasra, hogy vízgőz fölött keverhessük a krémet) elkeverjük az egész tojást és a sárgáját, majd hozzá adjuk a citromhéjat és a levet, majd a kristálycukrot.
Folyamatosan kevergessük a vízgőz fölött, míg puding állagú nem lesz.
Ekkor levesszük a tűzről és elkeverjük benne a vajat.
A kekszeket törjük durvára, adagoljuk a 3/4-ét poharak aljába.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot.
A kekszekre adagoljuk a kihűlt citromkrémet, majd a tetejére két nedves kanállal formáljunk szivarokat a tojásfehérjéből és a maradék kekszet szórjuk rá.
Kész is a poharas citromtorta. 🙂

A kekszet is elkészíthetjük házilag hozzá:

BRETON KEKSZ

250 gr vaj
5 gr só
500 gr liszt
20 gr sütőpor

Ezeket keverjük homogénre.

5 tojássárgája
200 gr kristálycukor
2 vanília rúd kikapart belseje

Ezeket robotgéppel jól kikeverjük.
A két keveréket összegyúrjuk (ragadós tésztát kapunk) és folpackba csomagolva kb. 20 percre hűtőbe tesszük. Ezután egy tepsibe sütőpapíron kinyújtjuk (mivel ragadós kézzel nyomkodjuk le 1 cm-es vastagra és 180 fokon előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 20 perc).

További képeket a finomságokról és magáról a főzésről a Facebookon a Hol jártam ma!? című albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email