A Feketeerdő egy klasszikus torta.
Ez most olyannyira klasszikus volt, hogy egy 50. házassági évforduló megünneplésére készítettem Tomi nagyszüleinek.

IMG_1675

A piskóta nekem hagyományosan kakaós olajos piskóta volt, a KRÉMEK, PISKÓTÁK menüben  megtaláljátok a receptjét. Ekkora tortához 3 tojásból készítsétek a tésztát.

Ha kihűlt, akkor szeleteljük egyforma lapokra, mondjuk úgy 4-5 lapra, amennyire tudjuk – amennyire a tészta engedi.

Meggyes rész:
350 gr magozott, lecsepegtetett meggy
4 dl meggylé (amit felfogtunk a befőttből)
1 ek. barnacukor
fahéj
rumaroma
5 dkg keményítő

A meggylevet keverjük el a cukorral, rumaromával, fahéjjal és a keményítővel.
Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre, puding állagúra.
Ha langyosra hűlt, kézi habverővel alaposan dolgozzuk át, hogy csomómentes legyen majd adjuk hozzá a kimagozott, lecsepegtetett meggybefőttet és tegyük félre.

Tejszínes rész:
4 dl habtejszín
2 ek. porcukor (ha nem cukrozott)
2 csomag habfixáló (maximum)

A tejszínt a porcukorral kezdjünk el felverni.
Adjuk hozzá a habfixálót és addig verjük, míg a kívánt állagot el nem éri.

A torta betöltése kétféleképpen lehetséges:
vagy rétegezzük: egyik lapra tejszín, rá másik lapon a meggy……
vagy sakktábla szerű szeletekre apellálunk és habzsákból nyomjuk a töltelékeket: az alsó piskótán kezdjük kívülről egy csík meggyel, majd egy csík tejszín, egy csík meggy, stb. amíg készen nem vagyunk.
A következő piskótán tejszínnel kezdünk és így tovább szintenként. Én így jártam el.

Amint betöltöttük a lapokat, kívülről is bekenjük tejszínnel, a tetejét tetszőlegesen díszítjük.

Én az oldalát csokilapokkal díszítettem, a tetejére ostyaképet helyeztem. Életemben először dolgoztam ostyaképpel, sokat olvastam már róla, de igazából nem tudtam, hogyan is képzeljem el az egészet. Se hideg zselém, se semmi, hogy fog ott maradni….

Sajnos a tejszín minősége miatt nem lehetett simára kenni, ezért egy idő után a papír vékony ostya felvette a tejszín felületi változásait, de őszintén szólva még tetszett is, hiszen kicsit antik hatást kölcsönzött az egyébként is régi fényképnek. A széleit az ostyának tejszínhabbal súlyoztam le, nehogy felkunkorodjon, majd egy piros rózsával és 3 karamellizált tejcsoki (házilag készült) szívvel díszítettem. A szívekre került rá ehető festékkel az ünnepeltek nevei és a szép 50-es. 🙂

Még egy kis ehető selyempor a tejszínre és készen is van a torta.

Szép magas torta! 🙂 És nagyon örültek neki! 🙂

Egyszer már készítettem itthonra feketeerdőt, ha jól rémlik az kapott némi pálinkát is. 🙂

De nem is olyan régen kombinálva volt Rigó Jancsival, a Táblácskás tortában.

További képeket a Facebookon az 50. házassági évfordulóra albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email