IMG_6132Ültettem céklát a veteményesembe. Amikor lekezdett gumósodni meglepték a hangyák. Napokig vizsgáltam és megállapítottam, hogy a hangyák tönkreteszik. Szomorú lettem, nem is néztem rá többet, csak locsoltuk.
Aztán eljött a betakarítás ideje és kiszedtem sok gyönyörű nagy céklát a földből. Úgy örültem, mint majom a farkának! 😀

Összesen 1,5 kg céklát termesztettem. 😀 Nem sok, de nekünk éppen elég volt.

Mivel éppen nem jutott eszembe semmi (persze azóta már sok mindenre felhasználnám), ezért befőttnek tettem el, életemben először.

Kerestem recepteket, nézelődtem, féltem tőle, végül így alakult:

Kb. 2 nagy üvegnyi cékla befőtthöz:

1,5 kg cékla
1/2 szál torma
1,5 dl 10%-os ecet
10 dkg cukor
1 ek só
1 kk köménymag
üvegenként késhegynyi tartósítószer

 

A céklát alaposan megtisztítjuk, héját lekeféljük, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
Lehűtjük, meghámozzuk, és szeletekre vágjuk.
Két liter vízbe beletesszük a cukrot, a sót, a köménymagot, az ecetet, felforraljuk, és forrón a céklaszeletekre öntjük.
Kihűtés után üvegekbe töltjük.
Tehetünk az üvegbe tormát.
Az üvegek tetejére pici tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárjuk.
Vízfürdőben a forrástól számított 10 percig gyöngyöztetjük.

Te hogyan készíted a cékla befőttet? Egyáltalán szereted? Én az egész folyamatban azt imádtam, ahogy a cékla megfesti a vizet és gyönyörű, élénk pink színe lett!

 

Lehet belőle ételfestéket is készíteni, ez nem mellékes. Gyönyörűen színez és természetes!

Úgy egy negyed céklát lereszelt és pici vizet adsz hozzá. Hagyod állni, majd leszűröd. Azt hiszem ennyi. És mehet valami kis flakonba.

További képeket a Facebookon a Befőztem albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email