Akár bográcsban, akár bent a gázon, lényegében teljesen mindegy (bár ha az idő engedi, akkor természetesen kint szabad tűzön készül). 🙂
Nem nagy kunszt az elkészítése, de ezt is láttam már sokféleképpen elkészíteni.
Az én verzióm…
Leírok egy adagnyit, aztán magatokhoz mérten szorozzátok vagy osztjátok.

1 kg vágott zöldbab
1 kg kockázott husi (nekem sertéscomb)
1 kg kockázott krumpli
3 dl tejföl
3 evőkanál liszt
pirospaprika, só, őrölt kömény, bors
2-3 nagyobb fej vöröshagyma
citromlé

Az elkészítése úgy kezdődik, mint egy pörköltnek.
A felaprított hagymát némi zsiradékon egy fazékban odatesszük, megsózzuk és üvegesre pároljuk.
Pirospaprikázzuk, kevés borsot szórunk rá, jó sok őrölt köményt, és rádobjuk a húst. Felöntjük kevés vízzel és addig főzzük, amíg a hús már majdnem megfőtt.
Akkor beledobjuk a zöldbabot, sózzuk.
Amikor már a zöldbab is majdnem jó, akkor megy bele a krumpli.
Amikor a krumpli is már puha, akkor behabarjuk. A tejfölben elkeverjük a lisztet csomómentesre és a levesből levet merünk bele, alaposan elkeverjük, majd beleöntjük folyamatos keverés mellett a levesbe.
Rottyan egyet, kicsit besűrűsödik, közben még sózhatjuk, köményezhetjük.
Amikor rottyant egyet, elzárjuk és ízlés szerint citromlevet keverünk bele. (Ha nincs friss citrom, megfelel a flakonos citromlé is, de ha nem akarjuk itt beletenni, akkor mindenki keverhet bele tálalás előtt magának.)

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email