Van már egy rizsfelfújt recept a blogon, amit anyósomtól kaptam, de ez valamiért mégis jobb, igaz sokkal hosszadalmasabb elkészíteni és nehezebb kivárni, hogy végre ehető legyen. 🙂
VISZONT! Ennek elkészítése közben rájöttem, hogy szeretem a tejberizst! 🙂
Azért annyit hozzáfűznék, hogy mint a tejberizst, ezt is érdemes kizárólag ‘A’ osztályú rizsből készíteni!

250 g rizs (‘A’ osztályú)
1 liter tej
200 ml víz
1 csipet só
150 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
2 teáskanál vanília aroma
1 rúd vanília kikapart magjai
5 db tojás
2 púpozott teáskanál búzaliszt (már ha nem felejtjük el)
50 g szobahőmérsékletű vaj

Tepsihez: vaj és zsemlemorzsa

A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk.
Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet.

Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul.
Végül alaposan belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, és a vanília aromát, majd lefedve hagyjuk kihűlni.
Ha a tejberizs kihűlt átkeverjük.

Ezután egy kb. 24 x 34 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk, kimorzsázunk.
A puha vajat a tojássárgával kihabosítjuk, és óvatosan, egy fakanállal hozzákeverjük a tejberizshez.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is hozzáforgatjuk a tejberizshez, végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet is (már ha el nem felejtjük ugyebár).
A kivajazott majd morzsával megszórt formába öntjük a masszát.

200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, ez nekem kb. 45-50 percbe telt alsó-felső sütésen.

Tálaláskor tetszés szerint megszórjuk porcukorral, vagy lekvárral/csokiszósszal kínáljuk.

Print Friendly, PDF & Email