Keresgéltem, milyen tortát csináljak nagypapám 72. születésnapjára. Gondolkodtam rajta, hogy nagymamám születésnapjával együtt tartjuk meg, mert egy azon évben születtek, papám febr. 15-én, mamám febr. 28-án. 🙂 De aztán úgy gondoltam, hogy mégis úgy az igazi, ha az adott nagy csak az adott ünnepelté. 🙂
Nem akartam borított tortát készíteni, mert papám mostanában mindig elmondja, hogy a határon táncol a cukra, így sima tortában gondolkodtam. Először úgy gondoltam joghurtos lesz, de aztán ITT rátaláltam erre. 🙂
Nagyon megtetszett, igaz mi nem szeretjük a vajas krémeket, de mamámék igen. 🙂

Tésztához:
12,5 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg csokoládé
8 tojás
1 teáskanál vanília aroma
5 dkg őrölt mandula
4 dkg darált háztartási keksz
1 kávéskanál sütőpor

Krémhez:
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
15 dkg étcsokoládé

Panírozáshoz:
5 dkg mandula
és kell még kb. 1 dl habtejszín

A vajat habosra keverjük, folytonos keverés közben hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott csokoládét és egyenként a tojás sárgáját.
A keményre felvert tojáshabot a vajas alaphoz adjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a hámozott, őrölt mandulát, és a sütőporral elkevert háztartási kekszet.
A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb. egy órát sütjük. A kihűlt tortát két lapba vágjuk, csokoládékrémmel töltjük, körben is bevonjuk krémmel, majd szárazon pirított mandulával panírozzuk.
Végül a torta tetejét tejszínhabbal és mandulával díszítjük.

Krém:
A vajat a porcukorral habosra verjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és összekeverjük.

Van telefonnal fényképezett szeletes kép is, majd pótolom. 🙂

Print Friendly, PDF & Email