Szintén Esztertől van a recept.

1 liter térfogatnyi virágszirom (gyorsan szedjük le az összes pitypangot a kertben)
kb. 3 dl víz
40 dkg cukor
2 ek frissen facsart citromlé
1 csomag 2:1 dzsemfix

Ott középen. 🙂

A virágokat megtisztítjuk a zöld részektől, mert azok keserű ízt adnak a mézünknek. Ez egy elég hosszadalmas és szöszmötölős folyamat, de megéri a munkát.
Egy edénybe tesszük és frissen forralt vízzel leforrázzuk, éppen hogy el kell lepnie a szirmokat a víznek. Lefedjük és egy éjszakát állni hagyjuk (legalább 12 órát), majd másnap leszűrjük.
3 dl-nek kell lennie, ha kevesebb, egészítsük ki vízzel.
A leszűrt “teát” lábasba tesszük és beleöntjük a dzsemfixet.
Folyamatosan keverve nagy lángon felforraljuk, majd ha zubog, lehúzzuk a tűzről és beletesszük a citromlevet és a cukrot, amit addig kevergetünk amíg nagyjából el nem olvadt a cukor, majd visszatesszük a gázra és nagy lángon főzzük még legalább öt percig.
Ezután elzárjuk az energiát, pihentetjük öt percet, ha képződött hab, akkor azt leszedjük, ha csak hártyás lett, akkor jól elkeverjük, és sterilizált üvegekbe töltjük.
Ezután mehet a száraz dunsztba, míg teljesen ki nem hűl.

Azért azt hozzáteszem, hogy ha még egyszer valaki azt mondja nekem, hogy mennyi türelmem van a bonbonozáshoz, azzal leszedetek egy nagy tál pitypangot és megpucoltatom vele, majd utána meghívom bonbonozni, hogy össze tudja hasonlítani a kettőt. EZ 1000x türelem igényesebb…

Egyébként érdekes, de finom. 🙂 Az eperpürébe már került is belőle. 🙂

Print Friendly, PDF & Email