Tegnap vettem kíváncsiságból a Lidl-ben pillecukrot. Kíváncsi voltam, miben lkülönbözik. Na természetesen ebben ipari glükóz-szirup van és sok emulgeálószer, stabilizáló, amitől más lesz az állaga. Általában ahogy olvastam ezek ilyen nyálkás adalékok, amitől másabb állaga lesz, mint a hazai pillecukornak. Másképp is reagál ám dolgokra, ezt szretném levezetni:
Íme a pillecukor, egy zacskó 300 gramm és szerencsére teljesen fehér!

Ugye az első lépés a tál és a fakanál vastag margarinozása.

Beleraktam 140 gramm pillecukrot, a fondant elkészítésének módja ITT.

30 mp-re került a mikróba.

Ezután csak kicsit olvadt meg, mígugyanez a mennyiség a házi pillecukorból itt már megadta magát. Ez sokkal szálasabban nyúlik, az már rendesen folyt.

A következő fél perc után úgy döntöttem kap egy kanál vizet. (Kettő is elfért volna lehet.)

Másfél perc után már folyékony volt, de azért még “darabos”.

Végül 2 perc után sikerült teljesen folyékonnyá tenni, amikoris belekevertem a porcukor 1/3-át természetesen szitálva és vastagon porcukros deszkán belegyúrtam majdnem az összes porcukrot. Ez a verzió valóban max. 30 dkg porcukrot vesz fel, nem úgy, mint a házi pillecukor, ami minimum 50-et.
Végül 492 gramm végtermékem lett. 🙂

Mivel nagyon szép vékonyra lehet nyújtani (1-2 mm, kipróbáltam), úgy döntöttem, hogy ne menjen kárba, ebből lesz a tortámra a bevonó, így ketté osztottam és mivel sárgából kevesebb kell, így az a gombóc kisebb lett. Érdemes gumikesztyűben színezni ha még nem írtam volna, mert arról le lehet mosni a festéket, a kezedről majd lekopik. 🙂

Jól belegyúrtam a festéket folyamatosan porcukrozva a kezem és a golyót, hogy ne változzon nagyon az állaga.
Lett egy nagyobb lila és egy kisebb sárga gombócom. A lila nem adja vissza rendesen így képen a színét, a sárga nagyjából igen. Szóval ilyen színű lesz a tortám remélhetőleg. 🙂

Egyébként amennyire féltem ettől a verziótól is, merthogy pillecukros és hú de nyúlni fog, stb, annyira nem vészes, sőt! Állagra simulékonyabbnak tűnik, mint a cukormáz (nyújtható fondant), az aromája pedig kellemesen vaníliás. Persze az itthoni pillecukorba is tehetünk aromát. De amennyire beharangozzák minden oldalon, ahol ilyen receptet olvasok, hogy hú, de eszméletlenül rossz vele dolgozni és mennyire mancsos, stb., annyira azért nem vészes. Persze ízlések és pofonok, de mivel én elég finnyás vagyok ezekre a dolgokra, ezért mondom, hogy nem olyan vészes ez! 🙂
Print Friendly, PDF & Email