Emlékszem még Kasza Tibi csinálta a Vacsora csatában egyszer régen. Megtetszett. Hogy miért…nem tudom. Aztán kipróbáltam és a családom lehidalt tőle. Mikor sógornomék voltak hivatalosak hozzánk vacsorára, előre kijelentették, hogy ők desszertnek ilyen tortát kérnek. 🙂 Ez a tipikusan csúnya, de finom esete. 🙂 Ugyanis sütés közben felpóposodik (tudom, lehet rá tenni zacskóban babot), de miután kihűl beesik a közepe. :S Nade a lényeg az íze, nem ezzel kell indulni egy tortaszépségversenyen. 🙂
Tömény, de ISTENI!!!
~ ~ ~ o ~ ~ ~
Hozzávalók:
2 tábla tejcsoki
1/2 tábla étcsoki
3/4 bögre cukor
1/2 bögre darált mák
5 tojás
17 dkg vaj
1/3 bögre liszt
1/2 kiskanál szódabikarbóna
Szószhoz:
1 üveg meggbefőtt
kevés víz
cukor és fahéj ízlés szerint
kb. 2-3 ek kukoricakeményítő
vaníliafagyi
Elkészítés:
Csokikat kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzá a vaj és a kr. cukor.
Majd lehúzzuk a gázról és ha kihűlt egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, lisztet és mákot.
A tojásfehérjéket habbá verjük, 1/3-át a masszához keverjük, hogy fellazítsa, majd óvatosan hozzá a többi.
165 fokon 50-55 percet sütjük.
Az üveg meggyet levével és kis vízzel együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti fahéjat és cukrot és folyamatos kevergetés közben adagoljuk a keményítőt.
Megvárjuk míg besűrűsödik és lehúzzuk a gázról. Ha kihűlt, meglocsoljuk a tortaszeletet vele.
Anyukámnak mikor csináltam fehér csokit olvasztottam és “írtam” a torta tetejére. Illik hozzá a fehércsoki!
Nyami!
Print Friendly, PDF & Email