Kicsi süti, nagy csábítás!

Csokoládés mignon
Csokoládés minyon

A látszat nem csal, túlhígítottam a fondánt, így az oldaláról lefolyt. :3

Ha jellemeznem kellene ezt az aprónak nálam semmiképpen nem nevezhető süteményt, azt mondanám: fél szelet csokitorta cukormázzal borítva. De ha már csokitorta, akkor én maradnék inkább a főzött csokikrémemnél és a torta formánál, kemény és nem folyékony cukormázzal, vagy még inkább anélkül.

Tegnap feltettem róla képet a Facebookra és igencsak felhergelte a látvány az embereket. Sosem gondoltam volna, hogy a csokis minyont ennyien szeretik.

Megmondom őszintén én régen a puncsosat szerettem, de mióta nem bírják a fogaim az édeset, azóta nem ettem. Gyakorlaton anno ilyen csokisat készítettünk, de nem igazán érdekelt semelyik mozzanata sem bevallom nőiesen.

Így most kissé bajban és zavarban is voltam, mikor kértek, készítsek minyont.

Jól utánaolvastam, utánakérdeztem, előkapartam a gyakorlatos halvány emlékeket, amiből csupán annyi maradt meg, hogy bitang nagy minyokokat sikerült gyártani. 🙂

Hát itthon nem különben, na de majd legközelebb! 🙂

Nem olyan vészes egyébként a készítése, mint sokan gondolnák, de ha túlhígítjuk a cukormázat, na akkor lehet vele szívni. 🙂

Lássuk csak mire van szükségünk 10, azaz TÍZ db óriás minyonhoz. 🙂
Valószínűleg ha egy rétegben töltjük és nem 5*5-ös négyzetekre vágjuk, kijön belőle 20 db is.

6 tojásos hagyományos, kakaós piskótalapot sütünk, mint egy piskótatekercshez.

Ezt nem részletezném, már a kelleténél többet is foglalkoztunk a piskótával az elmúlt időszakban.

Ezt miután kisült 2 vagy 3 egyforma nagyságú téglalapra vágjuk. A széleit mindenek előtt vágjuk egyenesre.

Krém:

3,5 dl tej
5 dkg pudingpor
10 dkg cukor
15 dkg margarin
3 dkg kakaópor

sárgabaracklekvár

esterházy fondant (lehet készen is vásárolni kilós kiszerelésben – ez esetben 1 kg-ra lesz szükség -, vagy készíteni)

A tej nagyobb részét egy lábasban a cukorral együtt melegíteni kezdjük, a maradékban elkeverjük a pudingport.
Ahogy felmelegedett a tej, folyamatosan kevergetve beleöntjük a pudingos masszát.
Besűrítjük, majd egy celofánnal közvetlenül lefedve kihűtjük.
Ha kihűlt, margarint keverünk kakaóporral jó habosra.
Ehhez keverjük hozzá a kihűlt pudingot.

Ezzel a krémmel kenjük meg a lapjainkat, tálcára tesszük és lefagyasztjuk.

IMG_0371

Ahogy jól átfagyott kivesszük és felszeleteljük. Elvileg 5*5 cm-es kockákra.
Lekenjük vékonyan baracklekvárral, és elkészítjük a cukormázat.
A mázat kibányásszuk a dobozból (kemény meló) egy lábasba,elkezdjük kevergetve melegíteni. Nem kell nagyon melegre, ahogy elkezd olvadni elég is lesz, keverjük hő nélkül, mert semmiképp nem szabad 40 fok fölé melegíteni.
Érdemes pici vízzel hígítani. Nem kell bele, csak kb. 1/2 dl. Saccra. Mert egyébként elég tömör az egész.
Teljesen sima legyen, ekkor beleszitálunk kakaóport és elkeverjük.

IMG_0373

IMG_0374

A minyonokat rácsra tesszük és leöntjük őket a cukormázzal. Figyeljünk, minden oldalukat fedje be a máz. Ha idő előtt elfogyott, kotorjuk vissza az edénybe a rács alól és picit melegítsünk rá, hogy folyósabb legyen.
Ki kell tapasztalni (még én is tanulom), mert melegítés után érdemes picit hagyni hűlni és szilárdulni a mázat. Ha így csurgatjuk, esélyes, hogy nem folyik le az összes az oldalán. 🙂
Hát nekem lefolyt. :3

IMG_0375

Így jártam a minyonokkal. De elsőre tűrhetőek lettek. Ízre nem tudom milyenek, de remélem finomak. Külön-külön minden finom volt, úgyhogy…

IMG_0377

Vegyétek, egyétek, szeressétek! 🙂
Lehet próbálkozni, kinek milyen lesz elsőre! 🙂

Csatlakozzatok hozzám a Facebookon is, hogy azonnal értesüljetek az új finomságokról! 🙂
ddddd