Úgy kezdődött, hogy apu hozott egy hatalmas szatyornyi fekete cseresznyét. Váratlanul persze. Hirtelen azon kívül, hogy mosok a gyerekeknek nem is tudtam mihez kezdjek vele.
Valamiért felcsaptam Michel Roux Tésztavarázs című könyvét és hogy hogy nem épp a cseresznyés clafoutis-nál nyílt ki. Hoh, mondom! 🙂
Azonnal gyúrtam a tésztáját, gondoltam akkor másnap el is készítem.
A tészta a következő:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra (légkeverés, ennek hiányában 185 fokra alsó-felső sütéssel), a tészta alját pedig villával megszurkáljuk.
Sütőpapírt fektetünk a tésztára és pitesúllyal (babbal, lencsével vagy kerámia golyókkal) lesúlyozzuk a tésztát, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
15 perc alatt vakra sütjük.
Majd eltávolítjuk a pitesúlyt, a sütő hőfokát 180 fokra emeljük (légkeveréssel, ennek hiányában 195 fokra) és további 5 percig sütjük.
Ha kész kivesszük, majd 200 fokra emeljük a hőfokot.
A cseresznye szemeket egyenletesen elterítjük a tésztán, majd ráöntjük a tejes keveréket úgy, hogy a tészta pereméig érjen.
A forró sütőben 25 percig sütjük, míg a teteje szép színt kap. Ha egy kést a közepébe szúrunk és tisztán húzzuk ki belőle, akkor készen is van.
A sütőből kivéve levesszük a forma oldalát és hagyjuk hűlni picit.
Porcukorral megszórva akár még melegen tálaljuk! 🙂