Bevallom még sosem ettem IKEA-ban, sőt nem is voltam ott, csupán 2x életem folytán. Nem bánom, nem is vonz.
Viszont mindenhol azt olvasom svéd ez, svéd az, svéd amaz.
Muszáj voltam kipróbálni, mit tudnak ezek a svédek a konyhában. Így alakult, hogy most svéd húsgolyókat vacsoráztunk. És meg kell hagyni nagyon finom. Magában annyira nem hatott meg, de együtt a mártással és a sült krumplival mennyei volt!
Kb. 50 golyóhoz:
70 dkg zsírosabb sertéshús (eredetileg marha)
1 kis fej vöröshagyma
2 vastag szelet kenyér héj nélkül, illetve zsemlemorzsa
1-1,5 dl tej
1 tojás
3 szegfűbors összetörve
frissen őrölt szerecsendió
só, bors
kb. 4 ek vaj
Mártáshoz:
2 dl húsleves
1 ek liszt
1,5 dl tejföl
pár csepp szójaszósz
A kenyeret aprítógépben összedaráljuk, majd ráöntjük a tejet. Nekem nem volt sok kenyerem, így zsemlemorzsát kevertem még hozzá.
Hagyjuk állni.
A húst a kenyérrel, sóval, borssal elkeverjük, mehet bele az enyhén felvert tojás, belereszeljük a hagymát, szórjuk rá a szerecsendiót és a szegfűborsot (ha lehet ne hagyjátok ki. És ha nincs mozsaratok, akkor egy zacskóba téve a klopfolótok sima felével törjétek szinte porrá.).
Jól összedolgozzuk majd hagyjuk az ízeket összeérni.
Egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk és az apró, diónyi golyókat (egyszerre max. 10-et) átsütjük benne. (A serpenyő rázogatásával mindegyik oldalukat meg tudjuk sütni.)
Papírtörlőre szedve a felesleges zsiradékot leitatjuk a golyókról, majd ha végeztünk a golyók kisütésével, a felesleges vajat leöntjük a serpenyő alján maradt pörzsanyagról.
1 ek lisztet megpirítunk rajta, majd felengedjük a húslevessel.
Ha nagyon darabos leszűrjük, majd elkeverjük benne a tejfölt.
Épp csak összemelegítjük, majd pár csepp szójaszósszal ízesítjük. (Ha ezt elhagyjuk, akkor pici sóval helyettesítsük.)
Nekem nem maradt sok vajam, azt is belekevertem a mártásba.
Ezzel locsoljuk a húsgolyókat.
Én a golyók felét tepsiben, sütőben sütöttem ki a krumplival együtt.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam egymás mellé úgy, hogy ne érjenek össze.
A tepsi másik felén tepsis krumpli készült.
Meglocsoltam olívaolajjal mindegyiket, majd 190-200 fokon (vége felé olykor átforgatva) megsütöttem az egészet.
Nagyon nagyon finom ez a trió, de ínyencek áfonyalekvárral is kiegészíthetik az élményt! 🙂
Kövess a Facebookon is:
Forrás: SK