IMG_2903Sokan szeretik a puncs minyont.
Többek között én is. Szerettem.
A gyakorlatban nemes hulladékot használnak a cukrászdák. Ez egy remek módja lehet akár a maradékok eltüntetésének. Ezért sem veszek cukrászdában minyont. Főleg nem puncsosat.
Jobb helyeken külön készítik a minyont, hagyományosan, cukorszörppel.
Legalábbis én úgy tanultam. Igazából ilyen módon még cukrászdában nem láttam elkészítve és én sem azt a verziót fogom most megmutatni.

Lényegében ugyanúgy készül, mint a puncstorta.

Készíthetjük ugyanígy kerek formában, illetve négyzet alakúban, de gyanítom kerek forma többeknél megtalálható.
A tankönyvem szerint 3,5 cm-es kerek kiszúróval hengereket szúrunk ki a tésztából, de maradjunk a négyzet alaknál.

Szóval. Ugyanúgy kell süssünk egy vékony piskótát, amit aztán kettő lapba fogunk vágni.
A tölteléket is nyugodtan készíthetjük a puncstortához hasonlóan, de talán picit sűrűbbre, keményebbre érdemes.
Az alsó lapot megkenjük baracklekvárral, ráegyengetjük a tölteléket, a tetejét is megkenjük baracklekvárral és “rányomjuk” a töltelékre. Érdemes picit préselni, vagyis valamivel lesúlyozni a tetejét.
Egy éjszakát hagyni kellene állni a hűtőben, had érjenek össze az ízek. Ezek után szúrjuk ki a formákat vagy vagdossuk négyzetekre és megfordítjuk őket. Az aljuk legyen a teteje.
Megkenjük forró barackízzel és rózsaszínre festett fondánban kimártjuk.

Cukormáz recept itt (de készen is kapható): CUKORMÁZ

 

Nem díszítik még csíkokkal sem…hát én igen. 🙂

Annak idején – megboldogult fiatal koromban -, emlékszem, ahogy a cukiban vettünk pár minyont… és szegfűszeg darabkákra haraptam rá. Ez is azt bizonyítja, hányféleképpen készítik a minyont.

Kövess a Facebookon is:

Facebook10819087_10205091309303484_722854533_n