Eddig is volt nagyon finom fonott kalács receptem, de ez…ez valami mennyei!

Igaz ez nem a szó szoros értelmében vett hagyományos fonott kalács és mondjuk az én fonott kalácsaim sosem kaptak kalácsfényt, sőt nem is szeretem annak sem a kisült ízét, sem állagát. Viszont ezek a kalácsok iszonyatosan finomak, nagyon puhák és egyszerűen az egekbe tudnám magasztalni őket!

Új recept? IGEN!

A férjem szokta mondani, hogy ha van már jól bevált receptem valamihez, akkor ne próbálgassak ki újakat, mivel az esetek jó részében sajnos nem lettek finomabbak a már jól bevált, általunk finomnak ítélt finomságoknál.

De sajnos, nem sajnos én újra és újra elcsábulok egy-egy videó láttán és bizony bizony próbálkozom. 🙂
Ezzel a kaláccsal is így volt, egyszer elkészítettem és azóta is csak ezt sütöm! Úgyhogy próbáljátok ki Ti is bátran!

TikTok recept

A mentett videóm közt 90 %-ban kajás videók vannak. Mily’ meglepő…
Általában rengeteg elmentett ételreceptem van és szinte azonnal elfelejtem miket mentek el éppen, így a java egy idő után kiszanálódik. Viszont hébe-hóba eszembe jut, hogy át kellene nézni a listát és olyankor amik éppen adott pillanatban ismét nagyon megfognak kiírom egy füzetbe VAGY azonnal elkészítem.

Adi marom fonott kalácsai is sorra kerültek és azóta is töretlen a sikerük.

Akkor a recept (4 nagy kalácshoz)

1 kg liszt
50 gr friss élesztő (vagy 2 ek szárított – ez kb. 2 csomagnyinak felel meg)
170 gr cukor
kb. 525 gr víz
L-es tojás
160 gr olaj (vagy 20 dkg margarin – nekem margarinnal sokkal jobban ízlik, az olaj íze nekem nagyon kiérződik)
10 gr só

Az élesztőt pici cukorral kevés langyos vízben futtassuk fel.
A lisztet tegyük a keverőtálba, mehet hozzá a cukor és a só, keverjük el.
Ezután öntsünk bele vizet (de ne az egészet), üssük bele a tojást és mehet bele az olaj is ha azt használunk, majd a felfuttatott élesztő.
Amennyiben nem olajat használunk, hanem margarint, akkor legyen szobahőmérsékletű, és amikor már nagyjából összeállt a tészta, akkor keverjük bele.
Könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk. Én úgy tapasztaltam, hogy akármilyen lisztet használok, az 525 gramm víz nagyon sok hozzá, úgyhogy lassan adagolom és figyelem a tésztát, hogy az adott liszt éppen mennyit vesz fel.

Tegyük olajozott tálba és lefedve hagyjuk egy órán át kelni.
Ezután osszuk 4 felé, majd azokat is 6-6 darabra. (Vagy 100-120 grammos darabokra.)
Kigombócolom őket (virgolom), hagyom letakarva 10 percet állni. Majd rudakat sodrunk belőlük és megfonjuk a kalácsokat.

Annak idején

Még valamikor 10 évvel ezelőtt, az oldal gyerekkorában színes gyurmával próbáltam fotók útján szemléltetni, hogyan kell a 6-os fonást elkészíteni. Még annyi rosszindulatú kommentet, ami akkor érkezett….nem vagyok pék. De szerintem az olvasóim java sem az, így én nyilván nem tudom azzal a technikával fonni a kalácsot, mint egy hivatásos. De nem is akarom.
Ilyenkor mindig eszembe jutnak a kezdeti nehézségek, amiken akkor mentem át én és az oldal, amikor igyekeztem bekerülni a gasztronómia online világába. Az online világban már bent levők többsége pedig azon volt, hogy amennyiben mód van rá senki újat ne engedjen be maguk közé…. nosztalgia vége.

Vissza a mába

A megfont kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Egy tepsire két kalácsot.
Letakarva hagyjuk még 45 percig kelni, addig melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra.

Kenjük le felvert tojással, majd mehet be a melegre kb. 30 percre.
Nagyon szépen megfognak nőni! Öröm lesz rájuk nézni! 🙂
Szeletelés előtt bármilyen nehéz is, hagyjátok kihűlni! Csodálatos a bélzete is, majd meglátjátok!
Innentől kezdve tietek a pálya. Vajjal, lekvárral, nutellával, szendvicsnek, bundázva, akárhogy nagyon finom!

Tipp: Ha esetleg valami oknál fogva megmaradna belőle, akkor készítsetek ilyen finom felfújtat! Kattintsatok IDE ha kíváncsiak vagytok!

Jó étvágyat!

Ezek is tetszeni fognak