Én sosem rajongtam érte, a lányom viszont annál inkább. Azt hiszem 2022-ben vettem neki valamelyik üzletben egy csomaggal, igaz az talán szilvalekvárral töltött volt. Drága is volt és mint utóbb kiderült, full száraz is sajnos. Ekkor döntöttem el, hogy ezt innentől kezdve nem veszek többé.

Alapesetben mindig cukormázzal készítem, de tavaly volt az első alkalom, hogy csokimáz is került pár darabra. Nem volt rossz, de maradunk a cukormáznál. 🙂
A receptet Citromhabnál találtam, aki Gesztenyénél találta…még blogolásom megboldogult újszülött korából ismerem ezeket az oldalakat.

Nem is szaporítom tovább a szót, lássuk, mi kell a tésztájához

64 normál vagy 32 nagyobb darabhoz:
12,5 dkg vaj
12,5 dkg méz
45 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
3 tojássárgája
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 narancs reszelt héja
20 dkg porcukor
késhegynyi só
4 evőkanál (10 dkg) tejföl

És a máz?

3 tojásfehérje
250 gr porcukor

Rutinos voltam, idén már dupla adaggal készítettem! 🙂

Kezdésnek felolvasztjuk a mézet és a vajat.
Ne legyen forró, inkább szobahőmérsékletű. Ekkor hozzáadjuk a sárgájákat, a tejfölt, a citrom és a narancs reszelt héját, a citromlevet, a cukrot, majd végül a lisztet is, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a fűszereket.
Alaposan összedolgozzuk a tésztát.
Folpackba csomagoljuk, egy éjszakára mehet a hűtőbe pihenni.

MÁSNAP

A tésztát 8 felé vesszük, rudakat sodrunk belük, majd azt is 8 részre vágjuk, kigombócoljuk őket.
Bár az eredeti receptből 32 gombóc jönne ki (először 4 részre, majd azokat 8 részre kellene vágni), azokat én nagyon nagynak ítéltem. Kisülve a kisebb gombócok az ideálisak.
Sütőpapírral fedett tepsikre sorakoztatjuk őket egymástól kissé távolabb, mert nőni fognak, picit ellapítjuk őket, majd 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük mindet.

A máz

Ez a fenti életem legelső puszedlije….halovány mázzal, mivel picit hígabbra kevertem mint kellett volna.

A mázhoz a fehérjéket elkezdjük habosítani, majd lassan több turnusban hozzáadagoljuk a porcukrot. Jó alaposan felverjük. Nem lesz habos, hanem egy viszonylag sűrű, de folyós masszát kapunk.

Ilyekezzetek minél kevesebb levegőt belekeverni a mázba.

 

Ha nem figyeltek oda és rohantok, mint én, akkor tele lesz a mázatok légbuborékokkal, amik bár nem túl esztétikusak, a gyomrunkat nem érdekelte. 😀

Ebben mártjuk meg a kisült és kihűlt puszedli tésztákat, majd rácsra tesszük kicsit csepegni, és onnan később átemelhetjük sütőpapíros tálcára vagy tepsire attól függően hol és hogyan szeretnénk szárítani őket.
Hagyhatjuk levegőn is száradni, de az nyilván lassabb folyamat és száríthatjuk őket 100 fokos sütőben résnyire nyitva hagyott sütőajtó mellett (hogy a keletkezett gőz, ami kipárolog eltudjon távozni a sütőtérből).

Lehet csokival is bevonni, ahogy kedved tartja. Ekkor olvassz fel ét-vagy tejcsokoládét a szád ízének megfelelően és keverj el benne alaposan egy kis olajat. Már márthatod is a puszikat. Értelemszerűen ezt ne tedd sütőbe száradni, megfelel neki a szobahő is. 🙂

Ha a már megszáradt, egy üvegbe rakva dugjuk el a család elől, mert ha szem előtt lesz legyen akármennyi idő karácsonyig, biztosan elfogy még az ünnepek előtt! 😀

Aztán nehogy azt hidd, hogy csak karácsonykor állja meg a helyét! 🙂 Bármikor elkészítheted év közben, bizonyára az utolsó szemig el fog fogyni! 🙂

Jó sütögetést! 🙂

Ezek is tetszeni fognak