Életem “diétázós” kenyere! Mondtam, hogy az előző finomságok után most muszáj valami diétásabbal jönnöm, elsőre erre esett a választásom. Hisz’ ez mindenki számára hasznos lehet. 🙂
Kipróbáltam már életem folyamán pár kenyér receptet, de teljes kiőrlésűből messze ez viszi a prímet!
Nem is húzom az időt, mutatom Tündérkert után szabadon.
Egy darab 13*29*8 cm-es formához
400 gr teljes kiőrlésű liszt
100 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
100 gr rétesliszt
60 gr sikér
1,5 kk só
2 marék magkeverék (opcionális)
5 dl langyos víz
1 tasak porélesztő (vagy 20 gr friss)
1 kk melasz (vagy 1 kk kakaópor)
3 csipet aszkorbinsav (vagy 2 kk ecet)
60 ml olaj
Tetejére:
1 kk joghurt
magvak (napraforgó, tökmag, lenmag, szezámmag, bármi, amit szeretnél)
Minden hozzávalót belemérünk a robotgép táljába és alaposan kidagasztjuk.
1 órát hagyjuk letakarva kelni.
Amennyiben menet közben úgy érezzük, hogy lisztet kell még hozzáadni, akkor az mindenképpen rétesliszt legyen.
Miután megkelt a tészta enyhén lisztezett felületre borítjuk, finoman kinyújtjuk kissé, majd feltekerjük és a formába tesszük.
Letakarva ismét hagyjuk egy órát pihenni. Ezidő alatt szépen megkel a kenyerünk.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Ha hígabb joghurtunk van, akkor azzal, ha sűrűbb, akkor egy kicsit felvizezve azzal kenjük le a kenyér tetejét, majd kedvünkre szórjuk magvakkal a tetejét. Vagy hagyjuk simán.
Az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
A formáben hagyjuk hűlni, majd szeletelhetjük is.
Olyan finom! Én nem váltottam ki a melszt. A színén kívül az ízéhez is hozzátesz, szerintem azzal tökéletes.
Búzasikért én a helyi bio boltban szoktam vásárolni. Aszkorbinsavat is ott vettem, de kapható kis tégelyes változat a DM-ben is.
Próbáljátok ki, nagyon finom kenyérke! A reggelim mellé kettő vékony szeletke engedélyezett, így ezzel én napokig teljesen jól elvagyok! 🙂
Egyéb kenyér receptek az oldalon: