Közeledett a születésnapom és diéta ide vagy oda, márpedig én bizony tortát fogok enni. És ha már lúd, legyen kövér…nem is egyet, hanem rögtön kettőt készítettem. 🙂 Ez volt az egyik.
A pillanat íze munkásságát nagyon kedvelem. Annyira könnyedek és gyönyörűek a tortái, hogy bizony alig tudtam dönteni, melyiket is szeretném elkészíteni magamnak.
Végül azért erre esett a választásom, mert a kisebbik lányom elég finnyás és gyümölcsöt sem eszik. Ebben pedig semmi olyan nem volt, amit kifogásolhatott volna.
Mivel ez a receptjük közkinccsé van téve, linkeltem is, de megteszem ismét, megosztanám veletek én is. Igaz én kifelejtettem a sót belőle, de cseppet sem hiányzott. 😉
1 db 24 cm-es tortához
Piskóta:
3 db tojás
3 ek víz
6 ek cukor
6 ek liszt
6 gr sütőpor
Karamellkrém:
250 gr mascarpone
100 gr cukor
1,5 dl tejszín
1 kk só (opcionális)
4 db lapzselatin
2 dl tejszín habbá verve (nálam 35%-os)
Fehércsokis krém:
250 gr mascarpone
1 dl tejszín
100 gr fehércsoki
1 ek vanília aroma
20 gr vaníliás cukor
3 db lapzselatin
2 dl tejszín habbá verve (szintén 35%-os)
Karamell bevonat:
95 gr cukor
150 gr tej
30 gr vaj
0,5 dl víz
6 gr keményítő
1 kk só (opcionális)
10 gr őrölt zselatin
0,5 dl víz
Álljunk neki a piskótának
A tojások fehérjét 1 ek cukorral verjük habbá.
A sárgájákat a maradék cukorral és a többi hozzávalóvel elkeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjét.
Egy 24 cm átmérőjű karikába töltjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük.
A karamellás réteg következik
Hideg vízbe tesszük a zselatin lapokat.
A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, de figyeljünk a felcsapó forró gőzre!
Addig keverjük, míg a hirtelen visszadermedt karamell darabkák szépen fel nem oldódnak.
Ekkor elzárjuk alatta a hőt és elkeverjük benne a beáztatott, majd kinyomkodott zselatin lapokat.
Picit hagyjuk hűlni, majd keverjük el a mascarponeval és forgassuk össze a felvert tejszínnel.
A piskótát tegyük egy tortatálra és kenjük rá a karamellkrémet.
Én a piskóta köré egy tortakarikát tettem, abban építettem fel a tortát. Ha van otthon wax fóliátok, akkor érdemes körberakni a karika belsejét. Így könnyen eltudjátok majd távolítani a karikát és a torta oldala is nagyon szép sima lesz.
Tegyük hűtőbe dermedni legalább 1 órára.
Fehércsokis réteg
A zselatin lapokat ismét beáztatjuk hideg vízben.
A fehércsokit a vínila aromával és a vaníliás cukorral felolvasztjuk mikróban vagy vízgőz fölött.
A kinyomkodott zselatin lapokat elkeverjük a fehércsokiban.
Elkeverjük a mascarponeval, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt.
A kissé megdermedt karamelles krém tetejére simítjuk. és visszatesszük a hűtőbe 1-2 órára.
Eltelt pár óra, fejezzük be a tortát
Egy száraz serpenyőben olvasszuk fel a cukrot.
A keményítőt keverjük el 0,5 dl vízben, a zselatint áztassuk be szintén 0,5 dl vízbe.
A vajat, sót és tejet a felolvadt cukorhoz adjuk. Addig keverjük, míg felolvadnak a cukordarabok (akár előzőleg a karamellás krémnél).
Ekkor jön a vízben elkevert keményítő és kevergetve sűrűsödési melegítjük.
Ekkor elzárjuk alatta a hőt és hozzákeverjük a zselatint.
Szobahőmérsékletűre hűtjük és a torta tetejére öntjük.
Hűtőbe tesszük ismét pár órára.
Ezután nincs más hátra,
minthogy kitaláljuk hogyan szeretnénk dfekorálni. Picit bajban voltam, mivel a műhelyem még mindig ki van pakolva és mindenem dobozokban tornyosul, se habzsákom, se habcsövem, se semmilyen használható dekorációm nem volt. Át kellett mindent néznem, hogy egyáltalán bármivel tudjam díszíteni a tortácskámat.
Végül tejszínhabrózsákkal, csokidíszekkel dekoráltam a tetejét, az oldalára pedig aprított mogyorót (vagy mandulát?) tettem.
Én imádtam! Annyira könnyű, annyira habos, annyira szemet gyönyörködtető! Egyébként is imádom a karamellt és a fehércsokit is, szóval ez nekem a diéta közepén olyan volt, mint a sivatagban egy oázis! És akkor még el sem meséltem, milyen volt a másik tortám…. összefolyt a nyál a számban, anyám! Na, hamarosan elmesélem azt is, de következőnek diétás kaját hozok, mert már ennek láttán is hízásnak indultam. 😀