Bevallom még sosem készítettem somlói galuskát. Simán sem, nemhogy tortának. 😛
Most viszont elérkezett az idő és macerás őnagyságát bizony egy aprócska zsúrtortába zsúfoltam.
A helyzet az, hogy sosem ettem, sosem szerettem, de valószínűleg a mazsola végett volt bennem némi iszony efelé a desszert felé.
Most viszont ahogy készítettem egyre jobban és jobban kívántam. Szinte éreztem a számban az ízeket és ahogy leöntöttem a rumos csokival….hát gyerekek, komolyan…összeszaladt a nyál a számban most is, ahogy írok róla.

Igaz nem relevánsak a mostani érzéseim, mert keményen tornázom már lassan két hónapja (IGEN, köszönöm, köszönöm, nem kell a taps, ugyan, cukik vagytok. 🙂 ) és egyre durvábban kívánom a csokit és az édességet. A helyzet az, hogy olyannyira fokozott már az idegállapotom, hogy hétvégén betoltam pár kocka kekszes milkát – vendégségben voltunk – és akkora nyomot hagyott bennem, hogy rá 2 napra a következő adag torna alkalmával esküszöm kekszes milka illata volt az izzadságomnak. 😀 Tudom, tudom ez nem ide illik és picit több az infó, mint kellene, de csak hogy értsétek, hogy idegállapotban vagyok Mónika! 😀
Szóval ha lehetne a monitorba is beleharapnék, hogy érezzem ennek a tortának az ízét. 🙂 (Tudom, a monitorba zokszó nélkül beleharaphatok, de most na. 😉 )

Azért annyit még hozzáfűznék mindehhez, hogy diétát tartani én nem tudok. De nem ám! Nincs az az Isten! Viszont így is – had dicsekedjek – leszaladt már átlag 3 cm rólam innen-onnan. Bezzeg a csípőm, na az úgy maradt. 😀 Meg aztán mehetne ez gyorsabban is lefele, mert szerintem nudli, de kicsivel is beérem. És ahhoz képest, hogy nem diétázom… csak jó, nem?
Büszke vagyok magamra, hogy még kitartok!

Szóval bocsi, hogy ezzel traktáltalak, rá is térek rögvest a fincsi receptre, mert ezért vagyunk itt, ugyebár.

Egy 24 cm-es formához:

 

Világos piskóta:
2 db L-es tojás
1 ek víz
9 dkg cukor
10 dkg liszt
1 csipet sütőpor

Kakaós piskóta:
2 db L-es tojás
1 ek víz
9 dkg cukor
9 dkg liszt
1 dkg kakaópor
1 csipet sütőpor

Diós piskóta:
2 db L-es tojás
1 ek víz
9 dkg cukor
7 dkg liszt
3 dkg dió
1 csipet sütőpor

Vaníliakrém:
4 dl tej
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás puding (főzős)
1 tojássárgája

Sziruphoz:
2 dl víz
10 dkg cukor
1 ek rum
1/2 citrom resze4lt héja
1/2 narancs reszelt héja

Csokiöntethez:
15 dkg étcsoki
80 ml víz
1 ek rum

 

Elkészítjük a vanília krémet:
A sárgáját a pudingport és a cukrot 1 dl tejben elkeverjük.
A maradék tejet felforraljuk, majd a simára kevert alapot beleöntve sűrűre főzzük.
Celofánnal lefedve langyosra hűtjük.
A sziruphoz a hozzávalókat összeforraljuk, majd szintén langyosra hűtjük.
A piskótákat az itt leírt módon bekeverjük, majd vajazott, lisztezett formában kb. 10-10 perc alatt készre sütjük őket.

A torta betöltésekor alulra kerül a kakaós lap, meglocsoljuk a szirup egyharmadával, átkevert vaníliakrém fele, diós lap, szirup másik harmada, krém másik fele, vaníliás lap, szirup. (A krémet aki szereti nyugodtan szórja meg rumba áztatott mazsolával.)
4-5 órára rakjuk hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

A csokit a vízzel és a rummal összemelegítjük, leöntjük a tortát, majd a tetejére tejszínhabból rózsákat nyomunk és darált dióval szórjuk.

Megjegyzés: én a csoki helyett nesquick csokiöntetet kevertem el rummal és azzal locsoltam le a tortát. 😉

Jó étvágyat! 🙂

Print Friendly, PDF & Email