img_9381Igen, jól olvastátok, sült tea. 🙂
Ezek a hagyományos sütési eljárással készült sült teák 150 éve, eredeti cseh recept alapján készülnek. 😉 De sztorizom inkább, katt. 🙂Meg kell valljam a legjobbkor jött ez a kis csomag, ugyanis biztos nem én voltam az egyetlen, aki az elmúlt hetekben lebetegedett. És mit ne mondjak nem a legjobbkor jött. (Mondjuk mikor igen?)
Megkeresett pár hete Péter, hogy nem próbálnám-e a ki a termékeiket. Frupka sült teák.
Őszinte leszek: sosem hallottam ezelőtt róluk. A sült teáról is csak hírből. De valahogy nem így képzeltem.
Gondoltam valami aszalványra hasonlító, viszonylag száraz, de lehet kissé szirupos valamire. Aztán rábóklásztam az oldalukra és jól szemügyre vettem a termékeket.
Választhattam a 20 féle ízesítés közül hatot.
Igyekeztem úgy válogatni, hogy a családom minden tagja számára legyen benne olyan, ami kedvére való lehet. (Kivéve Rékát, mert Réka nem eszik meg semmit, amiben gyümölcs van, vagy akár csak hozzáért egy gyümölcs meg hasonlók.)
Így került a kis pakkomba ez a hat íz:

img_9384Bokros teendőim miatt azonban picit napoltam a dolgot, bár a csomag pár nap alatt meg is érkezett. Félre raktam.
És akkor egyszer csak beteg lettem. Szerintem bevonzottam magamnak, de ebbe most talán ne menjünk bele. A lényeg az, hogy abszolút nem bírtam nyelni. Nekem így még nem fájt a torkom. Éreztem, hogy ég, se nyelni, se beszélni…egy hang megképzése is brutális rákészüléssel és aztán fájdalommal járt, nem volt még ilyen sosem. Mit tesz ilyenkor az ember lánya? Igen, teát főz. 🙂

img_9391Meg is főztem a magam kis 1,5 liter teáját sok citrommal, cukorral, ahogy szoktam. Ízesre. Mert amúgy nem teázom, ki nem állhatom. 😛 Micsoda képzavar, mi?
Szóval megfőztem a nagy kancsó teát, hogy majd az kiűzi belőlem a gonoszt és ahogy leküzdöttem az első kortyot jött a szörnyű felismerés: a citrom bizony olyan szinten végig marta az egyébként is égő torkomat, hogy elmondani nem tudom. Tán csak rosszabb lett tőle. 🙁
Aztán elnyaltam egy jégkrémet, hátha majd a hideg… brutálisan ki tudok akadni egy torokgyulladáson, mi?

Amikor már végképp nem tudtam mihez kezdjek (gyógyszert nagyon nem szoktam bevenni, csak ha nagyon muszáj) szinte elém vágódott a napokkal azelőtt érkezett kis csomag, benne a teákkal.
Fel is pattintottam az áfonyásat. Szerencsére tök könnyen elkészült, ami szintén nem volt hátrány, tekintve, hogy borzalmasan fárasztó dolog egy torokgyulladás.
A kis üveg tartalmát beleöntöd egy bögrébe és felöntöd másfél deci forró vízzel. Kész!
És ez legurult. Mert egészen egyszerűen ezt nem kell ízesíteni, érdekes, meg bírtam inni hozzáadott cukor és citrom nélkül. Mert jó íze volt így is….a fruktóztól (és mivel nincs hozzáadott cukor benne, cukorbetegek is fogyaszthatják!).
És még az áfonya darabkák is szép csendesen legurultak a torkomon közben. 🙂

img_9389Nem azt mondom, hogy csodát tett, de jól esett és legalább juttattam be folyadékot.
Persze megfordult a fejemben az is, hogy inkább jegesbe nyomom, jégkockákkal, ásványvízzel, de talán jobb volt ez így. 😛

És ha már tea. Az egyik nagy nevű teagyárnak volt egy barackos teája és mint mindent, amire rászokom -, mert finom/jó érték-ár arányban van, stb. – azt is kivonták a forgalomból, pedig koffein mentes volt és a gyerekeim szerették leginkább. Nem találtam olyan alternatívát, ami leginkább megfelelt volna a helyettesítésére, de most itt van. Ezek a teák ugyanis nem tartalmaznak koffeint, tehát akármikor ihatjuk, sőt a gyerekek is. 🙂
És ha már koffeint nem tartalmaznak, meg kell említsem, hogy tartósítószert és színezéket sem. 😉 (Dunsztolással készülnek az üvegcsék. 😉 )

img_9382Hát aztán arról meg ne is beszéljünk, hogy ha kiürülnek a kis üvegek…és olyanok vagytok, mint én, hogy egyszerűen imádjátok az ilyen apró kis bicbacokat… 🙂 elmossátok, hogy majd felhasználjátok valami űber brutál kreatív módon és szerencsétek van, mert EGY AZ EGYBEN LEMOSHATÓ RÓLUK A RAGASZTÓ! Nekem ez személy szerint sokat jelent, mert a szép, nekem tetsző kis üvegcsékről, amikkel terveim voltak – ha már egyszer adták a lekvárhoz/teához, stb – általában nagy nehézségek árán bírtam eltávolítani a ragasztót. Mintha csak direkt úgy nyalnák rá a gyárban, nem? 🙂

img_9385100 szónak is egy a vége: köszönöm, hogy kipróbálhattam ezeket a teákat, a legjobbkor jöttek a segítségemre! 🙂
Ha Te is szeretnéd megkóstolni őket, válogass kedvedre a http://www.sulttea.hu oldalon.

UI.: Közeledik a karácsony és megsúgom gasztro ajándéknak sem utolsó egy 6-os csomagolású díszdobozos tea válogatás. ) Pláne ínyenceknek. 🙂

Print Friendly, PDF & Email