Imádjuk a réteseket. Bár ezt már azt hiszem többször említettem. 🙂
Sokszor azonban előfordul, hogy megveszem a csomagolt réteslapot, sőt minden hozzávalót és mindennek lejár a szavatossága, mire ráveszem magam, hogy megsüssem. Na nem mintha akkora ördöngösség lenne. 😛Viszont amikor nincsen itthon réteslap, gyúrni kell tésztát. Ekkor jön a kígyó rétes. 😀
2 rúdhoz:
Tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 tojás
1 csipet só
1,5 dl langyos tej
2 dkg élesztő
Töltelékhez:
50 dkg túró
10 dkg cukor
5 dkg búzadara
2 tojás
1 citrom reszelt héja
20 dkg meggy vagy málna
20 dkg meggy vagy málna
+1 tojás a kenéshez
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal.
A tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztben elkeverjük a sót, majd belegyúrjuk a tojást és a felfutott élesztőt.
Sima tésztává gyúrjuk, majd félre toljuk, míg elkészül a töltelék.
Sima tésztává gyúrjuk, majd félre toljuk, míg elkészül a töltelék.
A túrót át is törhetjük, de nem feltétlenül szükséges.
Összekeverjük a többi hozzávalóval.
Aki édesebben szereti emelje meg picit a töltelékben levő cukor mennyiségét.
Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk érdemes 1 evőkanál kukoricakeményítővel összeforgatni, hogy ne áztassa el a tölteléket.
Befőtt esetén csepegtessük le, majd forgassuk bele a töltelékbe. Az is járható út, ha nem keverjük bele, hanem majd a töltelék tetejére sorakoztatjuk a szemeket.
A tésztát két felé vesszük és mindkettőt egyesével 3-4 mm vastag téglalapra nyújtjuk.
A hosszabbik felüket enyhén srégen bevagdossuk (a középső egyharmadra megy a töltelék, ld. fázisfotó), majd a közepére egyengetjük a töltelék felét.
Egymásra hajtogatjuk a tészta csíkokat, majd sütőpapírral bélelt tepsire emeljük őket.
Konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük, addig felmelegszik a sütő.
190 fokra melegítsük elő, majd kenjük le felvert tojással a rétesek tetejét és 20 perc alatt süssük szép barnára.
Szeletelés előtt hagyjuk kicsit hűlni.