IMG_8149Főzőcskézésre voltunk hivatalosak. Ilyen esetben nem hogy nem illik üres kézzel beállítani a házigazdához, hanem egyenesen illetlenség. Mondjuk alapból készítettem volna valamit, de még nem tudtam, mit. 🙂

Az apró sütit elvetettem és azonnal bevillant, hogy torta. 🙂 Szépen végig zongoráztam mely típusok jöhetnek szóba és már készült is. 🙂
Az ihletet egy régen látott Sütik Birodalma által készített torta adta. Mondjuk ez egy az egyben az lett, holott menet közben nem is joghurtosnak szántam, hanem krémsajtosnak…aztán a csajok haza hozták az oviból az uzsira kapott joghurtokat és szinte észrevétlenül joghurtosra készítettem. 😛

Annyi a változtatás, hogy én 20 cm-es formában készítettem, mert a 25 centis sok lett volna 8 főnek, amiből 4 finnyás gyerek. A szelet képet túlzottan sokáig ne tanulmányozzátok, telefonnal készült, vendégségben és ráadásul a tetején levő tükörmáz előszeretettel tapadt a késre és kente össze a szelet széleit egészen az aljáig. 😀

indexViszont ha ettől elvonatkoztattok és szinte érzitek a szátokban a torta ízét…azt a finom, enyhén savanykás joghurtos, málnás ízt, ami a csokival vegyük. A cukor ad kevéske roppanást hozzá, a brownie pedig egyszerűen pont elég tészta mennyiség egy falathoz.
Szóval íme a 20 cm-es tortához való mennyiség (25 cm-es tortához mindent duplázzatok):

Brownie:
55 gr étcsoki
55 gr vaj
110 gr kristálycukor40 gr liszt
15 gr holland kakaópor
1 tojás

Krém:
300 gr natúr joghurt (nem kell hozzá görög joghurt, a legegyszerűbb mezei is megteszi! 😉 )
40 gr fehér csokoládé
120 gr kristálycukor
2,5 dl habtejszín
1/2 csomag habfixáló
100 gr málna
4 lap zselatin

Málnazselé:
100 gr málna
kb. 3 ek cukor
2,5 gr zselatin
1 ek víz

Máz:
étcsokis tükörmáz vagy
50 gr csoki
5 gr vaj
45 gr habtejszín

Először a browniet sütjük meg.
A formánk alját béleljük sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A csokit a vajjal olvasszuk fel és a tojást a cukorral alaposan keverjük el.
Keverjük hozzá a kakaós lisztet, majd végül az olvasztott csokit és az egészet simítsuk a formába, majd kb. 20 perc alatt süssük készre.

A torta szeletek köré rakható celofán szerű fóliával körbe raktam a formát, így nem kellett késsel fellazítanom mielőtt leválasztottam a végén a formát.

 

Hagyjuk hűlni, majd tegyük egy tortakartonra (vagy arra a tálra, amin felszolgáljuk) és tegyük rá vissza a karikát.

A krémnél ha cukrászhabbal/hulalával dolgoztok kevésbé finom ízt értek el, viszont ez esetben nem szükséges a lapzselatin használata, mert a joghurt, hab kombináció kellőképpen kemény állagú lesz.
Viszont ha valódi legalább 30% zsírtartalmú habtejszínnel dolgoztok, akkor a sokkal finomabb íz mellé szükséges a zselatin használata, mivel nem lehet olyan kemény habbá verni, mint a növényi társaikat.

 

Én cukrászhabbal dolgoztam, mert csak az volt itthon, pedig emlékeimben halványan derengett, hogy a hűtő ajtajában figyelt két doboz igazi tejszín….no mindegy.

Leírom mindkét verziót.
Amennyiben igazi tejszínt használsz most áztasd be a 2 lapzselatint hideg vízbe.
A joghurt felét a cukor felével keverjük el, majd mehet bele az olvasztott fehér csoki és a habfixáló felével habbá vert tejszín. A lapzselatinból kinyomjuk a vizet, mikróban 1-2 mp alatt megolvasztjuk és szintén a krémbe keverjük.
Cukrászhab esetén figyelj arra, hogy ne verd kemény habbá, mert a joghurt még összekapja a krémet és élvezhetetlen lesz a sütemény.

Növényi tejszín használata esetén se habfixálót se zselatint ne használjatok.

 

Ezt a krémet elsimítjuk a brownie-n és hagyjuk a hűtőben kicsit hűlni. Állati tejszínnel dolgozva legalább egy órát hagyjuk dermedni.
A málnát villával összetörjük, majd a cukorral felfőzzük.
Elkeverjük benne a kis vízben megduzzasztott zselatint, majd a habra simítjuk és ismét dermesztjük, míg a zselatin meg nem köt.
A málnás habnál ugyanúgy járunk el, mint előbb a sima joghurtosnál, csak itt az összetört málnát is elkeverjük a joghurttal, cukorral.

A megdermedt zselére simítjuk és ismét hűtjük.
Tetejére én étcsokis készen vett tükörmázat melegítettem, de leírom a ganache receptjét, ami az eredeti receptnél van.

A csokit darabokra törjük, a tejszínt felmelegítjük.
A forró tejszínnel leöntjük a csokit, simára keverjük, majd elkeverjük benne a darabka vajat is és ezzel öntjük le a megdermedt málnahabot. 🙂

Arany színű csokilapokkal szórni abszolút opcionális.

IMG_8151Ezután legalább 4-5 órára hagyjuk a hűtőben pihenni, én egy egész éjszakán át hagytam.
Másnap gyönyörűen (vagy kevésbé gyönyörűen) szeletelhetjük. 😉
Biz’ Isten, senkit nem érdekelt, hogy a csoki összekente a szeletek oldalát. 😀

Aztán persze miközben a férfiak főzték kint bográcsban a gulyást, mi bent a boros kóla mellett nem tudtunk mihez kezdjünk magunkkal, így neki álltunk pogácsát sütni! Szóval megoldódott a sós rágcsa kérdés is.

Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni! 😉
Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email