IMG_5815Mondanám, hogy gyors, de ha azt nézzük, hogy szükséges fagyasztani legalább egy órát….így inkább nem mondom. Viszont ha előre elkészítjük és mikor jönnek a vendégek csak elővesszük és kisütjük, akkor 30 perc alatt készen van. Rém egyszerű és szerintem sokkal finomabb, mint a hagyományos almás pite verziók.
Ezt bizonyítja az is, hogy a húgom, aki mellesleg ki nem állhatja az almás süteményeket zokszó nélkül betolta a felét a kisült rudacskáknak. 😀IMG_5813

Az úgy nézett ki, hogy vettem a LIDL-ben egy csomag gyúrt tésztát. Közvetlenül a friss, leveles tészta mellett található a hűtőben. Kék felirattal.

A töltelék nem igényelt különösebb vacakolást, de lássuk akkor töviről-hegyire.
1 csomag gyúrt tészta
fél kiló alma (hámozva, csumázva)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál cukor

Tetejére:
1 felvert tojás
2-3 evőkanál cukor

A tésztát kicsomagoljuk, kiterítjük, de rajta hagyjuk a sütőpapíron, amire fel van csavarva. Vízszintes téglalapként helyezkedik el előttünk.
A tisztított almákat a fahéjjal és a cukorral egy késes aprítóban teljesen pépesre pürésítjük. Akinek nincs ilyen gépe, az le is reszelheti az almákat, mint a babáknak szokás.
Ha nagyon levesesnek találnánk a gyümölcs pépet, akkor keverjünk hozzá 1-2 evőkanálnyi darált háztartási kekszet vagy bármilyen édes morzsát (keksz őrlemény, piskóta, ilyesmik), hogy felszívja a felesleges nedvességet.
A kiterített tésztát gondolatban elfelezzük és a jobbra eső részére simítjuk egyenletesen a tölteléket.
A másik felét ráhajtjuk és finoman átsimítjuk. Ne nyomjuk le, mert kifolyik az alma töltelék.
A tetejét átkenjük felvert tojással, majd megszórjuk bármilyen kristálycukorral (lehet barna is) és egy tálcára húzva a sütőpapírral együtt betesszük a fagyasztóba – hőmérséklettől függően – legalább egy órára.
A cél az, hogy annyira fagyjon meg, hogy ha késsel neki állunk szeletelni, ne nyomjuk össze, hogy kibuggyanjon a töltelék, de ne is fagyjon meg annyira, hogy törjön esetleg a tészta vágás közben. 🙂
IMG_5794

Ha nagyon előre szeretnénk dolgozni és később sütnénk a rudacskákat, akkor 1-2 óra fagyasztás után szeleteljük fel, majd tegyük vissza fóliával letakarva a fagyasztóba felhasználásig.
Én 24 darabra vágtam.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép barnára sütjük őket.IMG_5815

Érdemes hozzá elkészíteni a karamell szószt is, mert belemártogatva az almás tésztarudakat, igazán fenséges élményben lehet részünk.
Kb. fél bögre cukrot megkaramellizálunk.
Amikor már nem kristályos, belekeverünk kb. 2-3 dkg vajat és úgy 1-2 dl tejszínt.
Teljesen sima masszát kell kapjunk és a tejszín ne legyen hűtő hideg, inkább melegítsük meg.
A végén keverjünk el benne egy csipet sót. Én fleur de selt használtam. Kóstolással ellenőrizzük mennyire sós. 😉

IMG_5822Nem fogjátok megbánni ha elkészítitek! 😉

És egy további gondolat: valószínűleg sima linzer tésztával is fantasztikusan működik a dolog, ámbár ez a gyúrt tészta kívül ropogós, belül finom puha maradt és nem a töltelék miatt. Majd tesztelgetek! 🙂

Print Friendly, PDF & Email