Nem túl sok körtés recept van a blogon, ezért ezen javítandó, készült egy kis pite, őszi hangulatban. Dióval. És nem csak az íze, a külleme is elvarázsolt. Egyszerű, de nagyszerű.Tészta:
15 dkg liszt
10 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja
Töltelék:
3/4 bögre darált (lepirított) dió
1/4 bögre porcukor
25 gr olvasztott vaj
1 tojásfehérje
1 tojás
2 ek liszt
csipet só
2-3 körte
A tészta linzer tészta.
A lisztben elkeverjük a citrom héját, porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a margarint. (Ne olvasszuk meg.)
A tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. Ahogy összeállt ne gyúrjuk tovább, mehet egy zacskóba és be a hűtőbe legalább egy órára.
A töltelékhez valókat egyszerűen csak összekeverjük, a körtét megmossuk, magházát eltávolítjuk és felszeleteljük.
A hűtőből kivett tésztát kevés liszten kinyújtjuk a pite formánknál valamivel nagyobb kör alakúra és beemeljük a formába. (Nem kell kikenni, a tészta vajas, nem fog beletapadni.)
Beleegyengetjük, széleit levágjuk.
Alját megszurkáljuk egy villával pár helyen, majd beleöntjük a tölteléket és a tetejére rakosgatjuk a körte szeleteket. Jól áll neki ha pici citromlével meglocsoljuk vagy ha egy pici brandyvel meglocsolva hagyjuk állni kicsit és úgy tesszük a pitére.
180 fokon 40 perc alatt készre sütjük.
A töltelékbe ízlésünktől függően tehetünk kevés rumot, mazsolát, ami nektek épp passzol a dióhoz, bármit.
Aztán azon is elgondolkodtam, hogy a fehérjéket megpróbálhatnám legközelebb keméyn habbá verve beleforgatni a krémbe. Tutira finom lenne úgy is, valószínűleg kevésbé lenne tömör, bár így sem zavaró. 😉Megkínálhatlak egy szelettel? 🙂
Jó étvágyat!