IMG_4985Lefutott az őrület, mindenki fátyol kalácsot sütött. Én nagyon sokáig ellenálltam.
Mindenhol ez a kalács volt, még az álmaimban is.
Aztán egy napon azzal keltem, hogy fahéjasat szeretnék enni. És bumm, megsütöttem.
Nem képzeltem bele túl sokat. Nem hittem el, hogy ennyire fantasztikus, hogy mindenki áradozik róla. És bakker, DE AZ!

Isteni finom, puha…olyan, amilyennek egy finom kelt tésztának lennie kell. Esélye sincs kihűlni, ha pedig mégis, hát nagyon gyorsan elfogy.

1 kalácshoz: (a BÖGRE 2,5 dl-es)

3 bögre liszt
1 bögre 2,8%-os tej
1 csomag szárított élesztő
1 púpos ek cukor
5 dkg vaj
1 tojás
1 mk só

Töltelék:
7 dkg vaj
1/2 bögre cukor
2 csapott tk. őrölt fahéj

Egy műanyag tálban a tejet, vajat és a cukrot összemelegítjük.
Ne legyen forró, csak langyos.
Beleöntjük a lisztet, sót, tojásokat, élesztőt és a cukrot.
Jól kidagasztjuk, majd 40 percet pihentetjük.
30*50 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük vajjal és megszórjuk fahéjas cukorral.
6 csíkra vágjuk függőlegesen, egymásra tesszük a csíkokat és úgy is 6 részre vágjuk.
Vajazott püspökkenyér formába tesszük és 40 percig letakarva hagyjuk kelni.
175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. 🙂

IMG_4988ajánlom próbáld ki, ha még nem tetted meg. Persze ha nem szereted a fahéjat vagy netán allergiás vagy rá, nyugodtan helyettesítsd kakaóval vagy csokoládéval, esetleg lekvárral. 😉

Forrás: http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2015/07/28/fahejas-fatyol-bogresen/

Print Friendly, PDF & Email