IMG_4645“Csak úgy jött” torta. Mert apának sütemény kellett, viszont alig volt itthon valamim és mivel gyümölcsben gondolkodtam a meggy jutott eszembe. Gondoltam megkóstolom, milyen befőttet tettem el az idén! 😉Meggyes piskótának indult. Aztán gyorsan átváltott valami meggyes réteg, plusz zselé elképzelésre, de szeletnek akartam. Aztán eszembe jutott, hogy az már majdnem gyümölcstorta – már úgy hagyományosan – és azt nem akartam. 😛
Tehát rétegek kellettek. De hova rakjam a meggyet? És ne zselé menjen rá, hanem puding. De annak úgy a teteje olyan semmilyen…. na hát valami ilyesmi folyamat zajlott le az agyamban, ahogy nekiálltam. Elkezdtem a piskótával és alakult, ahogy a kezem hozta.

Piskótához:
3 tojás
3 csapott evőkanál cukor
3 púpos evőkanál liszt

Krémhez:
10 dkg vaníliás pudingpor (főzős)
1 liter tej
ízlés szerint cukor
vanília aroma

1 üveg (házi) meggybefőtt – mivel én tettem el, súlyt nem tudok, fainul meg volt tömve a 720 ml-es befőttes üveg! 😉 )
2-3 dl habtejszín

Ha előgyártott piskótalapot vásárolunk (ejj, micsoda szentségtörést mondtam),  akkor nyugodtan mondhatjuk rá, hogy sütés nélküli torta….így hőségriadó esetén is elkészíthető, mert jól behűtve remek hűsítő!

 

A piskótát nem variáljuk túl.
Egyben felverjük a tojásokat fokozatosan adagolva hozzá a cukrot. Jó habos legyen, az a lényeg. Hiába nem választjuk szét a tojásokat, mint a hagyományos módszerrel, a piskótánk ugyanolyan finom és szép lesz így.
Ahogy jó habos és a térfogata is jól megnőtt, hablapáttal hozzákeverjük a szitált lisztet.
Csomómentesre keverjük, ne törjük össze a masszát, de ne is maradjon benne lisztes rész.
Egy 28 cm-es kapcsos forma aljába sütőpapírt teszünk és a masszát beleöntjük. Az oldalain egy centi magasan felhúzogatjuk a tésztát és 180 fokos sütőben megsütjük. Figyeljünk rá oda, 20-30 perc alatt elkészül. Sütő függő. 😛

IMG_4637

Körbe vágjuk a formát és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt a piskótát egy tálra tesszük, visszatesszük köré a karikát.
A meggyet lecsepegtetjük és a piskótára terítjük.
Tömve fedte a lapot a gyümölcs! 😉

Elkészítjük a pudingot. Több port használunk, mint elő van írva (már a zacskón), mert sűrűbb krémet szeretnénk kapni, ami jól szeletelhető.
A tej nagy részét a cukorral feltesszük melegedni, a maradékban pedig elkeverjük a port.
Ha már forró a tej, elkeverjük benne a poros alapot és kevergetve besűrítjük.
ahogy sűrű már mehet is a meggyre. Ne zúdítsuk rá, ne keverje fel a gyümölcsöt, csak szépen, finoman!

Hagyjuk hűlni, tegyük hűtőbe.
Amint kihűlt a pudingos réteg verjük fel a tejszínt, kanalazzuk a tetejére és a kanál domború felével kenjük el, majd itt-ott nyomkodjuk rá, kis csúcsokat képezve.

Én nem szeretem a meggyes süteményeket. De ez…..apa elvitte a felét, adtam pár szeletet a nagyszülőknek, a többit pedig én ettem meg. :O A meggy is fantasztikusan ropogós maradt! Nem bolti minőség.. 😉

Jó sütögetést! 😉

Jó fagyoskodást!

NévtelenNévtelen

Print Friendly, PDF & Email