„Csak úgy jött” torta. Mert apának sütemény kellett, viszont alig volt itthon valamim és mivel gyümölcsben gondolkodtam a meggy jutott eszembe. Gondoltam megkóstolom, milyen befőttet tettem el az idén!
Meggyes piskótának indult. Aztán gyorsan átváltott valami meggyes réteg, plusz zselé elképzelésre, de szeletnek akartam. Aztán eszembe jutott, hogy az már majdnem gyümölcstorta – már úgy hagyományosan – és azt nem akartam.
Tehát rétegek kellettek. De hova rakjam a meggyet? És ne zselé menjen rá, hanem puding. De annak úgy a teteje olyan semmilyen…. na hát valami ilyesmi folyamat zajlott le az agyamban, ahogy nekiálltam. Elkezdtem a piskótával és alakult, ahogy a kezem hozta.
Piskótához:
3 tojás
3 csapott evőkanál cukor
3 púpos evőkanál liszt
Krémhez:
10 dkg vaníliás pudingpor (főzős)
1 liter tej
ízlés szerint cukor
vanília aroma
1 üveg (házi) meggybefőtt – mivel én tettem el, súlyt nem tudok, fainul meg volt tömve a 720 ml-es befőttes üveg! )
2-3 dl habtejszín
Ha előgyártott piskótalapot vásárolunk (ejj, micsoda szentségtörést mondtam), akkor nyugodtan mondhatjuk rá, hogy sütés nélküli torta….így hőségriadó esetén is elkészíthető, mert jól behűtve remek hűsítő!
A piskótát nem variáljuk túl.
Egyben felverjük a tojásokat fokozatosan adagolva hozzá a cukrot. Jó habos legyen, az a lényeg. Hiába nem választjuk szét a tojásokat, mint a hagyományos módszerrel, a piskótánk ugyanolyan finom és szép lesz így.
Ahogy jó habos és a térfogata is jól megnőtt, hablapáttal hozzákeverjük a szitált lisztet.
Csomómentesre keverjük, ne törjük össze a masszát, de ne is maradjon benne lisztes rész.
Egy 28 cm-es kapcsos forma aljába sütőpapírt teszünk és a masszát beleöntjük. Az oldalain egy centi magasan felhúzogatjuk a tésztát és 180 fokos sütőben megsütjük. Figyeljünk rá oda, 20-30 perc alatt elkészül. Sütő függő.
Körbe vágjuk a formát és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt a piskótát egy tálra tesszük, visszatesszük köré a karikát.
A meggyet lecsepegtetjük és a piskótára terítjük.
Tömve fedte a lapot a gyümölcs!
Elkészítjük a pudingot. Több port használunk, mint elő van írva (már a zacskón), mert sűrűbb krémet szeretnénk kapni, ami jól szeletelhető.
A tej nagy részét a cukorral feltesszük melegedni, a maradékban pedig elkeverjük a port.
Ha már forró a tej, elkeverjük benne a poros alapot és kevergetve besűrítjük.
ahogy sűrű már mehet is a meggyre. Ne zúdítsuk rá, ne keverje fel a gyümölcsöt, csak szépen, finoman!
Hagyjuk hűlni, tegyük hűtőbe.
Amint kihűlt a pudingos réteg verjük fel a tejszínt, kanalazzuk a tetejére és a kanál domború felével kenjük el, majd itt-ott nyomkodjuk rá, kis csúcsokat képezve.
Én nem szeretem a meggyes süteményeket. De ez…..apa elvitte a felét, adtam pár szeletet a nagyszülőknek, a többit pedig én ettem meg. :O A meggy is fantasztikusan ropogós maradt! Nem bolti minőség..
Jó sütögetést!
Jó fagyoskodást!