IMG_4283Nyugodtan mondhatjuk rá, hogy brutális. Mert az. Viszont nagyon kellemes is, mert ugye a málna és a csoki remek párost alkotnak. 🙂Ez egy kis 18 cm-es formában készült, de ettük 3 napon át. 😀

Kekszalaphoz:
13 dkg darált háztartási keksz
6 dkg vaj
2 evőkanál kakaópor
3 dkg cukor
1/2 dl tej

Csokikrém:
2 marék málna
2,5 dl 30%-os tejszín
30 dkg étcsokoládé
4 dkg vaj

Spinnelés:
3 kocka fehér csokoládé

IMG_4260

A kekszalap ennél nem a hagyományos roppanós, törős keksz alap lesz, hanem egy puha, amolyan kókuszgolyóra hajazó, omlós keksz alap.
Természetesen készíthetitek roppanóssal is, akkor többféle textrúrát kaptok egy szeleten belül.
A kekszet a kakaóval összekeverjük, egy lábasban pedig összemelegítjük a vajat, cukrot és a tejet.
Ha minden elolvadt, mehet a kekszere. Alaposan összedolgozzuk és mikor egynemű, akkor belelapogatjuk a formánkba.
Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk és először az aljára, majd az oldalára kb. 2-3 cm magasságban odanyomkodjuk a masszát.
Igyekezzünk minél egyenletesebben, majd tegyük hűtőbe.

Kis, egyszemélyes pitéket is készíthetünk. Ez esetben kivehető aljú formákkal dolgozzunk. Annak az aljába nem kell sütőpapír és kivajazni sem szükséges, könnyedén el fogjuk tudni távolítani a sütiről a keretet és az aljat is.

mini_tortaforma_G

 

A málnát villával törjük össze és egy pici lábasban rottyantsunk rajta egyet. Ahogy átmelegedett tegyük félre hűlni.

Egy tálba öntjük az összetördelt csokoládét és a tejszínt felforraljuk.
Épp csak kezdjen el forrni, máris önthetjük a csokira.
Picit hagyjuk, had olvassza meg, majd keverjük egyneművé. Amikor már az összes csoki felolvadt, dobjuk hozzá a vajat és ezzel is keverjük simára.

A kekszalapon terítsük el a málnát, majd erre kanalazzunk annyi csokit, amennyivel elfedjük (ne zúdítsuk rá egyben egy pontra, nehogy a málnát “felkavarja”). Ha ezzel végeztünk, óvatosan ráönthetjük a maradék csokit.
Tegyük hűtőbe dermedni kicsit, majd mikor kezd meghúzni a csoki ültessük málnaszemeket körkörösen a tetejére.
Pár órára, de legjobb ha egy éjszakára a hűtőben hagyjuk pihenni. Másnap tökéletesen szeletelhető, brutálisan finom csokitortát kapunk eredményül. Én a látványába is beleszerettem.

IMG_4272

Hát nem így néz ki egy falat mennyország? 🙂

IMG_4286

Pár óra hűtés után is szeletelhető, de ekkor a csoki még nem dermedt vissza igazán:IMG_4276

Természetesen más gyümölccsel is elkészíthető, de a legjobban a savanykásabb gyümölcsök állnak jól neki.
Szerintem adj neki egy esélyt, próbáld ki, akár a legnagyobb kánikulában is, hiszen sütni sem kell. 😉

Ha a tetejét szeretnénk még csinosabbá tenni, akkor olvaszthatunk kevés fehér csokoládét.
Ezt egy zacskóba töltjük és a csücskén pici lyukat vágva jobbra-balra húzogatva a kezünket gyors mozdulatokkal becsíkozhatjuk a tetejét. Ezt hívják spinnelésnek. 😉

Az egyszemélyes tortáink tetejét is díszíthetjük egy-egy csinosabb menta levéllel.

NévtelenNévtelen