IMG_3951Nagyon régóta szemeztem ezzel a süteménnyel. Vonzottak a rétegei, de taszított a hozzá felhasználandó 6 nyers tojás gondolata.
Aztán megráztam magam és felülkerekedtem a dolgon. Hogy milyen jól tettem….

Az elkészítése közben jutott el a tudatomig, hogy valamelyest hőkezelem a tojásokat a forró zselatinnal, de nem győzött meg. Viszont amikor megkóstoltam, már nem is érdekeltek a tojások. Jelentem semmi bajunk nincs, túléltük és szeretjük ezt a sütit, ami mellesleg bár nem bírja a meleget – érthető módon -, nagyon jó hűsítő lehet egy meleg nyári napon! 🙂

Hozzávalók rétegenként:

1. réteg (alulról felfelé haladva)
3 tojás
6 evőkanál porcukor
1,5 dl hideg víz
1 nagy csomag (20 gr) porzselatin

2. réteg
3 tojás
5 evőkanál porcukor
1 evőkanál cukrozatlan (nálam holland) kakaópor
1,5 dl hideg víz
1 nagy csomag (20 gr) porzselatin

3. réteg
2 nagy pohár (450 gr-os jó esetben, nálam 330-as) tejföl (12%-ossal készítettem, de 20-al biztos még jobb)
6 evőkanál porcukor
1,5 dl hideg víz
1 nagy csomag (20 gr) porzselatin

4. réteg
4 dl málnaszörp (nálam Pölöskei narancs, pirosra színezve)
1,5 dl hideg víz
1 nagy csomag (20 gr) porzselatin

Vagyis összesen szükséged lesz ennyi mindenre:
6 tojás
17 evőkanál porcukor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
6 dl hideg víz
4 dl málna vagy narancs szörp (narancs esetén folyékony piros ételfesték)
2 nagy pohár tejföl
4 nagy csomag (80 gr) porzselatin

Fontos tudni, hogy a porzselatin helyett használhatsz lapzselatint is. Egy csomag (6 db-os) lapzsaltin 500-600 ml folyadék megkötésére alkalmas, ennek függvényében használd. Ugyanúgy járj el vele jelen esetben, mint a porzselatinnal. Aki nem kedveli a zselatint, az próbálkozhat pektinnel vagy agar-agarral.

 

 

IMG_3947Keresünk egy tepsit mindenek előtt, amiben el tudjuk készíteni a sütit. Ha sietni szeretnénk, fontos, hogy beférjen a fagyasztóba, ha nem sietünk, akkor elég, hogy a hűtőben legyen számára annyi hely, hogy kényelmesen, vízszintesen elférjen.

Az én magas falú tepsim 38*23 cm-es. Pont jó magasságú lett így a süti, de persze készítheted más méretű tepsibe is – és akkor alacsonyabb vagy magasabb sütikéd lesz.

IMG_3945Az 1. réteg:
A hideg vízbe beáztatjuk a zselatint. Megduzzad majd, ne ijedj meg!
A sárgáját a porcukorral kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük.
A zselatint megmelegítjük. Nem forraljuk, hanem addig melegítjük kevergetve, míg elolvad a zselatin és folyós állaga lesz az egésznek.
Ezt a sárgájához öntjük vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, nehogy megfőjön a tojás.
Ezután beleforgatjuk a fehérje habot és beleöntjük a masszát a tepsinkbe.
Jó esetben simán elterül, de ha nem akar, akkor segítsünk neki egy hablapáttal.
Tegyük hűtőbe míg megdermed, vagy ha sietünk, akkor a fagyasztóba.
(Nem vészesen sok idő a hűtőben sem, mert a zselatin gyorsan dolgozik.)

Ahogy megdermedt, neki állhatunk a következő rétegnek.

A 2. réteg:
Ugyanúgy készül, mint az első, csak a porcukor mellé teszünk egy kanál kakaóport.
Ráöntjük a sárga rétegre.
Tegyük ismét a hűtőbe vagy a fagyasztóba.

Ahogy megdermedt, neki állhatunk a következő rétegnek.

A 3. réteg:
A hideg vízbe beáztatjuk a zselatint.
A tejfölt kikeverjük a porcukorral.
A zselatint megmelegítjük. Ismét nem forraljuk!
A tejfölhöz keverjük folyamatos keverés mellett, majd ráöntjük a kakaós rétegre és ismét hűtjük, míg megdermed.

Ahogy megdermedt, neki állhatunk a következő rétegnek.

A 4. réteg:
A hideg vízbe beáztatjuk a zselatint, de itt már érdemes lábassal dolgoznunk, amibe elfér 6 dl folyadék.
A zselatint megmelegítjük. Ismét nem forraljuk!
Hozzáöntjük a szörpöt és jól elkeverjük.

Én málna helyett narancs szörpöt használtam, mint már említettem. Azért is volt így finomabb – szerintünk -, mert a narancs picit savanykásabb, ami nagyon jól passzol a tejföllel és a kakaóval, eteti magát, míg a málna inkább az édesebb vonalat képviseli.

 

Ráöntjük a megdermedt tejfölös rétegre és ismét hidegre tesszük az egész tepsit.

IMG_3948Én biztos, ami biztos alapon hagytam egy éjszakát a hűtőben összeállni, majd másnap reggel szeleteltem. Ne gyaszitoljuk, egy hosszabb, keskeny pengéjű késsel kezdjük meg és óvatos, lassú húzással (egy mozdulattal) húzzuk végig a süteményen. Ekkor szép lesz a vágási felülete.
Vágjuk hosszúkás szeletekre, majd óvatosan emeljük ki őket.

Feltétlenül tartsuk hűtőben!

 

Könnyű, habos, édesen savanykás süti, amit ráadásul sütni sem kell. 🙂
Megéri kipróbálni még akkor is, ha Te is ugyanúgy ódzkodsz a nyers tojás gondolatától. A lényeg, hogy körültekintően járj el és isteni lesz! 🙂

Ha kipróbáltad mutasd meg nekem a Facebookon:

facerecept face

Print Friendly, PDF & Email