Még lehet kapni medvehagymát. Akármilyen módon érdemes megőrizni az ízét nyárra, mert grillezéskor, tárcsán sütéskor nagyon jó aromát adhat az ételeinknek.
A medvehagyma leveleket lemossuk, megszárítjuk, majd felaprítjuk és némi extra szűz olívaolajjal, sóval együtt aprítógépben összeügyködjük.
25 dkg kissé felkockázott, hűtőből kivett teavajhoz kaparjuk és habverővel alaposan összekeverjük. Mehet még bele 1 ek extra szűz olívaolaj, de nem feltétlenül szükséges.
Egy papírtörlő gurigába (nem a legnagyobb átmérővel, hanem olyan 4-5 centi átmérőjűt) egy zacskót igazgatok el.
Beleadagoljuk a vajat, beletömködjük és a zacskó végét összegumizzuk.
Ez a mennyiség pont egy ekkora gurigára elég.
Betesszük hűtőbe egy napra, hogy a vaj visszadermedjen és másnap kihúzzuk a gurigából.
Én ekkor kivettem a zacskóból és folpackba csomagoltam be, majd bement a fagyóba. Mindig csak karikázom, ha kell valamibe.
Nekem nagyon bejön ez az ötlet, amit egyébként Gyomro-Sokk Katánál láttam.
Az extra szűz olívaolajat ne hagyjátok ki és ha helyettesíteni akarjátok, akkor is csak vízzel, ne étolajjal, mert az nem dermed meg. Mindemellett pedig ha serpenyőbe kerül a vajból, akkor hála az olívának nem fog megégni a vajacskánk.
Természetesen bármilyen zöldfűszerrel elkészíthető. 🙂
Kövess minket a Facebookon is: