Trüffelt készíteni nem bonyolult és abszolút megéri, hiszen ezek az apró kézműves finomságok a mennybe repítik az ízlelőbimbóinkat.
Akárhogyan ízesíthetjük, likőrrel, fűszerekkel, ízlésünknek megfelelően. Ez egy alap recept, amit kedvedre változtathatsz, viszont mindenképpen megéri kipróbálni így, natúr is, mert isteni finom!
Alap trüffel recept:
84 gr habtejszín
10 gr méz
100 gr étcsoki
50 gr tejcsoki
A tejszínt felforraltam, majd leöntöttem vele a csokit. Alaposan elkevertem.
Ruganyos, sima masszát kaptam.
Hagytam, hogy annyira összeálljon szobahőmérsékleten, hogy egy habzsákból kinyomva megtartsa a formáját.
Amikor elértem ezt a sűrűséget kis halmokat nyomkodtam sütőpapírra, majd hűtőbe tettem.
Amikor még szilárdabb lett, akkor hideg, száraz kézzel gombócokká formáltam őket és vissza tettem éjszakára a hűtőbe.
20 gramm étcsokit olvasztottam, mellette pedig ugyanannyi kakaóvajat, majd összekevertem. (Ez elég kevés bármilyen mártóvilla használatához, de bőven elég ehhez az adaghoz.)
A következő lépésre már kifejezték nemtetszésüket, de nem zavar, mert hozzá tartozik. Javasolták, hogy használjak mártóvillát, mert gusztustalan. Ahány ház, annyi trüffel, annyi szokás, annyi módszer, annyi mártóvilla!? Nekünk így mutatták és én nem vagyok – és nem is akarok annyira kifinomult és mesteri lenni, hogy gusztustalannak tartsam, ha csokihoz kell érni. (Mellesleg szerintem érdekes is érezni, milyen állagot kap a kakaóvajtól). Mást is kézzel dolgozok össze itthon (nem csak én, más is) – legyen az hasonlóan ragadó gombóc, tészta, bármi. Persze nem azt mondom, hogy mindenbe bele kell mászni kézzel, mert nem, de ennél nem vagyok rest.
Szóval aki nem rest hozzá érni az alapanyagokhoz, az szépen bekeni a tenyerét (húzhatunk gumikesztyűt, de hideg legyen a kezünk) csokival. Majd megfog egy darab trüffelt, gyors mozdulattal épp csak megforgatjuk a tenyereink közt és már dobjuk is a kakaóba.
Én egyszerre 6 darabot dobtam egy tálba. Összesen 250 gramm kakaóport osztottam el két tálba.
Vártam kicsit, majd tiszta kézzel kivettem őket és sütőpapíros tálcára dobtam.
Kicsit hagyjuk állni, majd hűtőben tároljuk.
3-4 hétig tárolhatók (hűtőben), a fűszerezésükből ez idő alatt némiképp azonban veszíthetnek.
Gyönyörűen is néznek ki. Én imádom. Az ízük frenetikus. Egy hátrányuk van. Ahogy beveszed a szádba, szinte azonnal kezded érezni, hogy a fenekeden rakódik le. 😛
Ezt annak idején a vágott trüffel kurzuson tanultam Dóritól. 🙂
Még több bonbon receptet itt találsz: BONBONOK.