A kert vitaminbombái most nem nyersen, hanem sütve kerülnek terítékre. 🙂
Nagyon finom, egészséges nassolni való esti filmnézéshez, vagy köretként tálalva.
Igen, lehetne nyersen is fogyasztani az egészet, jogosan merül fel a kérdés, akkor miért süssük meg? Azért!
Az, hogy néhány hozzávalót lepirítunk, hogy megsütjük, olyan ízeket hívnak elő, amiket nyersen nem érzünk.
Akár köretként, akár önálló nassolni valóként tálalhatjuk, készíthetjük akármilyen szezonális zöldségből és fűszerezhetjük egyéb zöldfűszerekkel is.
Hozzávalók 7-8 tallérhoz:
1 közepes sárgarépa
1 közepes cukkini
1 ek liszt
1 tojás
só, bors, aprított petrezselyem zöld
kevés olívaolaj
1 ek szezámmag
10 dkg sajt
A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk folyamatosan kevergetve.
A cukkinit alaposan megmossuk és héjjal együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Megsózzuk és hagyjuk állni, hogy levet eresszen.
A sárgarépát szintén lereszeljük, majd kevés olívaolajon megpirítjuk, aztán hagyjuk kihűlni.
A répához keverjük a szezámmagot, az aprított petrezselymet, a tojást.
A cukkiniből alaposan kinyomjuk a vizet és belekeverjük a répás alapba.
Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd belereszeljük a sajtot, sózzuk, borsozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat készítünk, amiket ellapítunk kör alakúra.
200 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig, míg a teteje szép színt kap.
Ezután már csak meg kell várni, hogy kihűljenek és lehet is fogyasztani.
Annak idején a Chefparadeban sütöttünk hasonló tócsnit lazac mellé.
De az ropogott, tekintve, hogy káposzta volt benne és nem cukkini, ami tele van vízzel.
Zöldségropogós:
2 csomag fehérkáposzta, vöröskáposzta és sárgarépa mix (lehet kapni készen, de magad is vagdalhatod)
10 dkg parmezán1 tojás
50 ml olívaolaj
só, bors, kakukkfű
A zöldségeket egy nagyobb serpenyőben olívaolajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk, hogy egy kicsit összeessen.
Amikor már kicsit megpuhultak, levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.
Alaposan kinyomkodjuk a zöldségekből a nedvességet, majd reszelt parmezánnal és egy felvert tojással alaposan összeforgatjuk.
Egy kanállal sütőpapírral bélelt lemezre halmokat teszünk és ellapítjuk őket jó vékonyra.
200 fokon 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nagyon finom volt és a lazaccal, valamint a málna öntettel nagyon ízletes is. Egy későbbi bejegyzésben leírom, azok hogyan készültek. 🙂
A Chefparadeban több kurzuson is volt szerencsém részt venni. Nagyon jó kis hely! Sanyi nagyon jó séf volt minden alkalommal, Dórit egyenesen imádom…a környezet remek, a hangulat isteni, a fogások pazarok! Ezekről itt olvashatsz, finom recepteket találhatsz:
ZÖLD DIÓZÁS (bár nem erről szól a cikk, voltam zöld diós főzésen)
Ha ízlett a vitaminbomba, csatlakozz hozzám a Facebookon is, ahol a Receptkártyák albumból le is töltheted akár ezt a receptkártyát is: