Nagyon szeretjük a croissant. Nekem a kedvencem a sajtos, de szeretjük baconnel vagy éppen csokisan is. Most sima, sajtos és sajtos-baconös készült.
Nem éppen a leggyorsabb finomság, viszont előre is elkészíthető és akár másnap reggel frissen kisüthető.
Próbáltam.
Hozzávalók:
20 dkg langyos tej
2 teáskanál cukor
1 teáskanál só
20 g friss élesztő
50 dkg finomliszt
1 dl olaj
2 db tojás
12,5 dkg hideg vaj
1 db tojás a lekenéshez
bacon, (füstölt) sajt ízlés szerint
Először a vajat tegyük be a hűtőből a fagyasztóba.
A lisztet egy tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a tejet, cukrot és elmorzsolva az élesztőt.
Hagyjuk, hogy az megkeljen.
Ezután elkezdjük beleöntjük az olajat és beleütjük a tojásokat, sózzuk és alaposan alaposan kidagasztjuk.
Ha elválik az edény falától készen is van.
Gyors kelesztőbenpikk-pakk a duplájára kelesztjük, ha nincs ilyenünk, kb. 40-45 percbe telik, mire megnő a térfogata.
Ezután 8 részre osztjuk, kivirgoljuk és hagyjuk 20 percet letakarva kelni.
Ezután cipónként haladunk. Az első cipót a tenyerünkkel kilapogatjuk. Nem túl nagyra. Erre reszeljük a vaj egyhetedét.
Erre kerül egy ismét kilapított cipó, rá vaj, a legutolsó cipóra már nem reszelünk vajat.
Kicsit összenyomjuk, majd ismét kelesztjük kb. 10 percet.
Ezután kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen. Nagyjából fél méteres körré formáljuk, majd 12-16 cikkre vágjuk.
Én a sajt darabokat betekertem baconbe, a hosszabbik felére raktam a cikkeknek és feltekertem a kifliket.
Van, amelyikbe csak sajt került, van amelyik simán készült és van, amelyikbe úgy került a bacon, hogy hosszában a cikkre fektettem és úgy tekertem fel.
Sütőpapírral bélelt lemezekre tesszük őket tisztes távolságra, mert fognak még kelni.
180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 20 perc alatt sültek szépre.
Megkenhetjük előtte egy felvert tojással őket, de anélkül is szépek lesznek.
Ha szeretnénk reggelre frissen sütni, akkor tegyük egy tálcára (egymástól távolabb, mert fognak még kelni, ha akarjuk, ha nem), csomagoljuk folpackba és másnap reggel sütés előtt picivel vegyük ki a hűtőből, hogy ne a 10 fokról kerüljön a 180 fokra, hanem legyen ideje picit észhez térni. 🙂
Nagyon finom péksüti, szívből ajánlom. 🙂
Ha tetszett a recept, csatlakozzatok hozzám a Facebookon is! 🙂