A tv-ben láttam és azonnal ki kellett próbálnom! Az ilyen összehajigáljuk a süti nagyon bejön. Leteszteltem én is: működik és MENNYEI!
Már 1-2-3 napja szerettem volna elkészíteni, de csak feketeribizlim volt itthon és cseresznyém….én pedig eperrel szerettem volna. Aztán tegnap a párom hazaállított 1 kg nagyon finom, édes eperrel, már kevertem is.
Maga a recept sem bonyolult.
Csészével mérünk, ami 240 ml-es.
6 dkg vaj
1 csésze liszt
3/4 csésze cukor
3/4 csésze tej
2 tk sütőpor
kb. 20 dkg eper, vagy egyéb bogyós vagy nem bogyós gyümölcs. (alma, szeder, málna, áfonya, barack, stb.)
A vajat egy pitetálba kockázunk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
Ott hagyjuk megolvadni, közben az epret megtisztítjuk és leitatjuk róla a vizet. A nagyobb szemeket elfelezzük, a kisebbeket egészben is hagyhatjuk.
A “tésztáját” is pikk-pakk összekeverhetjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, cukorral, keverhetünk hozzá kis vanília aromát vagy magot és a tejet belecsurgatva egy fakanállal simává keverjük.
Kivesszük a tálat a sütőből, ráöntjük a tésztát – nem kell elkeverni a vajjal -, megszórjuk a gyümölccsel. De dolgozhatunk fordítva is, hogy először a gyümölcs, aztán a tészta.
Ezt az egészet betoljuk vissza 180-190 fokra a sütőbe és kb. 45-50 percen át sütjük. Addig, míg szép színt kap a teteje.
Érdemes sütéskor vagy egy tepsire tenni magát a formát vagy alá tolni egyet, mert sütéskor a tészta ahogy megemelkedik, az eper levet ereszt, elképzelhető, hogy egy kevés kicsurog a tálból és képes nagyon büdösen leégni a sütő aljára. 🙂 (Tapasztalat!) 😉
Megpróbáljuk megvárni, míg kihűl, de nem feltétlenül baj, hogy fújva igyekszünk hűteni rajta. Melegebben és hidegen is nagyon finom!
Nemhogy tényleg nagyon egyszerű, nagyon nagyon finom! Nem viccelek! Sajnos azt az 50 perc sütést ki kell bekkelni, de azt leszámítva nagyon gyorsan el is készül.
Ha ízlett ez az epres finomság csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂