Tápiókapuding passiógyümölcslekvárral
Tápiókapuding passiógyümölcslekvárral

Mondták rá, hogy hosszabb ideig tart leírni a nevét, mint betolni egy adaggal….rácáfolnék. Mert ezt nem kanalazod gyorsan, ezt élvezettel fogyasztod.
Elsősorban azért, mert a tápióka nem egy megszokott, hétköznapi finomság és az állaga is érdekes, másodsorban azért, mert a passiógyümölcs (hétköznapibb nevén maracuja) sem megszokott ízű és ezeket bizony ki kell élvezni.

Tápiókapuding passiógyümölcslekvárral

Nem olcsó finomság! Egyáltalán nem az!
A tápióka gyöngynek fél kilója 950 Ft-ba került nálunk a bio boltban (apróbb szemű). Igaz nem használsz belőle sokat egyszerre, de meg kell vegyed az egész zacskóval. 🙂
A passiógyümölcs meg…hát annyit mondok, hogy egész olcsó volt, mikor a metróban vettem 4 db-ot 1000 ft-ért. Egyébként nagyobb hiperekben Pesten pl. lehet kapni közel (ha csak nem éppen) 1000 Ft-ért DARABJÁT!!!!!
És húsa meg alig van. :/

Passiógyümölcs (maracuja)
Passiógyümölcs (maracuja)

DE! Egyszer megéri megkóstolni, mert nagyon finom! És nem csak Orsonék szeretik a tápiókát a Garfielból, hanem mi is! 🙂
Az íze valószínűleg ismerős lenne a nagy többségnek, ugyanis a maracuját elég sok mindenbe beleteszik ízesítőnek. Pl. a cappy multivitaminos italnak is ilyen a jellegzetes íze.
Egyéb iránt ilyen félbevágva ez a kb. kiwi méretű finomság.
És ha a magjait elteszed, mint én is tettem anno, mikor először kóstoltam a nyár folyamán, majd elülteted, nevelhetsz saját golgotavirágokat. 🙂 Nekem nagyon sok magocska kicsírázott, most már szépen fejlődnek külön kis cserepekben. 🙂

Hozzávalók pár pezsgőspohárnyi adaghoz (Varga Gáborral készítettük a Gastropolisban):

100 gr apró szemű tápióka gyöngy
300 ml víz
1 vanília rúd belseje vagy aroma
600 ml kókusztej
60 gr kristálycukor

4 db maracuja minimum, de ha 6-8 db van az még jobb
befőzőcukor (2:1-es vagy 3:1-es, mindegy, de kevés cukrot tegyünk csak a maracujához)

Tápiókagyöngy
Tápióka gyöngy

Maga az elkészítése nem nehéz.
A tápiókát a vanília rúd magjaival egy nagyobb lábasban állni hagyjuk a vízben negyed órát. Ez idő alatt kicsit felszívja a vizet.

Addig a maracuják húsát egy lábasba kanalazzuk és kevés (nem sok) befőzőcukorral lekvárrá főzzük. Nem is tudom, úgy 1 evőkanálnyit, de kóstolhatjuk ízlés szerint. Hagyjuk hűlni.

Passiógyümölcs lekvár
Passiógyümölcslekvár

Ha felszívta nagyjából a tápióka a vizet, felöntjük kókusztejjel, majd addig főzzük kevergetve, míg a gyöngyök puhák és áttetszőek lesznek.

kókusztej
Kókusztej (manapság már sok helyen kapható…még vidéken is)
Tápiókapuding
Tápiókapuding

Ha készre főtt, lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a cukrot.

IMG_9201

Ezután rétegezhetjük is a lekvárral pezsgős poharakba.
Alulra mehet vagy 1 kis réteg lekvár, rá puding, megint egy kis lekvár és tápiókával zárjuk. Ez így pont jó!

Tápiókapuding passiógyümölcs lekvárral
Tápiókapuding passiógyümölcslekvárral
Tápiókapuding passiógyümölcslekvárral
Tápiókapuding passiógyümölcslekvárral

 

Tápiókapuding passiógyümölcslekvárral
Tápiókapuding passiógyümölcslekvárral

Ha tehetitek egyszer mindenképpen próbáljátok ki! Nekünk nagyon bejött. És persze a passiógyümölcs helyettesíthető más gyümölccsel is. 🙂

Ezek után már nem maradt más hátra, mint csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂

szarvasos face fejléc