Ahogy fényképeztem apum kilépett a bejárati ajtón. Kissé rácsodálkozott, hogy egy tálca valami fölé vagyok kuporodva a járdán és a szememre ragadt egy “kis” tükörreflexes gépezet, de túl is lépett rajta gyorsan. 😀 Konkrétan rajtam is átlépett és odébb vonult.
Hiába, ilyen ez a gasztro véna. 😀 (Mondjuk ez belőle éppen abszolút hiányzik, nem tudom, kitől örököltem!)
A lényeg, hogy mostanában nagyon felkapottak a palacsinták bögrés verziói. Azt azért tudni kell, hogy ezek inkább hasonlítanak a piskótához mind elkészítésükben, mind állagukban, mint a hagyományos palacsintához.
Viszont finomak, főleg jó sok túróval töltve, úgyhogy érdemes elkészíteni őket!
Mindezen felül a hagyományos palacsintát is elkészíthetitek bögrés verzióban, amikor nem kell méregetni (már aki nem szemre dolgozik). Ehhez is leírom a tuti receptemet.
Egyél meg, de azonnal!
Bögrés palacsinta
4 evőkanál cukor
csipetnyi só
2 bögre tej
2 bögre liszt
A sárgáját kihabosítjuk a cukorral és a sóval.
Hozzákeverjük a tejet, majd belekeverjük a lisztet.
Végül a kemény tojásfehérje habját óvatosan beleforgatjuk.Süthetjük is, olajozott palacsintasütőben.
Túró töltelék:
25 dkg túró (nekem csak ennyi volt itthon, de illik dupla adagot készíteni)
vanília aroma
porcukor ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
kivés habtejszín (nem habbá verve)
A túrót áttörjük, majd kevés habtejszínnel elkeverjük. Épp csak kissé fellazítjuk vele.
Belekeverjük ízlésünknek megfelelően a porcukrot a citrom vagy narancs héját és a vanília aromát, majd tölthetjük is a palacsintákat még melegen. 🙂
Ebből a palacsintából is elkészíthetjük az általam régen nagyon szeretett úgynevezett “Buci Burgert”.
A töltelékére nem nagyon emlékszem, de a múltkori tortámnál a tejszínhab íze abszolút hozta a régi emlékeket erről a sütiről.
Narancsos tejszínhab.
Erről annyit kell tudni, hogy miután keményre felvertük a habot, egy jó (nem túl édes) narancs felének vagy akár egészének a levét belefacsarjuk és alaposan elkeverjük.
Ezt adagoljuk a palacsintára és ráhajtjuk a tetejét.
A legjobb, ha jó sok gyümölcsünk van, nekem most nem volt éppen.
Tehetünk rá meggyet, kiwit, narancsot, mandarint, szőlőt, banánt, barackot. Minél színesebb legyen, minél látványosabb. A habot nem kell ennyire túlzásba vinni, a gyümölcsöt annál inkább érdemes.
Arra kell még figyelni, hogy ha a gyümölcs szeleteket rárakosgattuk a habra, akkor zselézzük le őket, mert kiszáradnak.
Ehhez a zselét így készítsd el:
2 gramm zselatint feloldasz 10 gramm vízben, megmelegíted és ecsettel lekened ezzel a langyos zselével egyesével a gyümölcsöket.
Tetejét porcukrozhatod.
Nem feltétlenül muszáj ehhez ilyen palacsintát sütni, jobb és valószínűleg finomabb is, ha sütőben sütsz piskótát úgy, hogy sütőpapírra kensz a masszából kis karikákat és megsütöd őket. Ekkor arra figyelj, hogy kihűlni már meghajlítva hagyd. Valaminek támaszd neki a lapokat, különben törni fognak.
Ez egy nagyon finom, mutatós és nem macerás finomság, én imádtam! 🙂
Hagyományos palacsinta bögrés változata
2 tojás
csipet só
2 bögre liszt (színültig)
1/4 bögre cukor
2 bögre tej
1 bögre víz
1/4 bögre olaj
Ugyanúgy keverjük össze, mint a hagyományos palacsintát.
A tojásokat kikeverjük a cukorral, bele a tej, a csipet só, majd a liszt.
Pihentetjük kicsit, majd bele az olaj és a víz.
Ezután kisütjük.
Ha a gyümölcshab elkészítésének a mikéntje érdekel, kattints a palacsinta nevére, átirányít oda, ahol megtudhatod a “titkot”! 😉
Ti hogyan szeretitek a palacsintát?
Magában? Kakaósan? Nutellával? Lekvárral? Túróval vagy esetleg Gundel palacsintának töltve? 🙂
Esetleg palacsintatortát készítenétek belőle? 🙂 Mindenhogy isteni!
Remélem kimerítő volt a palacsintázós poszt, bár tudom, egy kis csúsztatott palacsinta még lecsúszna! 🙂
Akármelyiket próbáljátok is ki, szeretni fogjátok.