A minap bográcsozni szerettünk volna. Feltettem a facebookon a nagy kérdést, ki mit készítene odakint a szabadban.
Jobbnál jobb válaszok érkeztek, de én krumplis ételre vágytam. És akárhogy igyekeztem, nem jutott eszembe, mi ennek az ételnek a neve.
Olyan, mint a krumplis tészta, de mégsem. Tudod, az a bográcsos krumplis izé. Az! A slambuc!
Ezt is nyugodtan felvehetjük tehát a bográcsos ételek listájára, de odabent is elkészíthető. Persze azt a jó füstös ízt így sajnos nem kapjuk meg, de ha más nincs, így is megteszi!
Szaftosabb, mint a krumplis tészta és végre egy étel, amiben felhasználhatom a lebbencs tésztát.
Ahány receptet olvastam, annyiféleképpen készítették, így összeraktam a saját verziómat.
1 nagyobb fej vöröshagyma karikázva
pár szelet jó szalonna felkockázva
1 szál kolbász karikázva
1 csomag lebbencs tészta (500gr)
4 nagyobbacska burgonya felkockázva
só, bors, ételízesítő (házi), pirospaprika
A szalonnából kisütöttem a zsírt, kivettem a fazékból, majd a visszamaradt zsiradékon kissé megpirítottam a tésztát.
Ha a tészta kapott egy kis színt, kivesszük azt is, majd a zsiradékra dobjuk a hagymát. Ha esetleg nem lenne már elég a zsír, pótoljuk.
A hagymát megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk, majd kis vízzel felöntjük és megszórjuk pirospaprikával.
Erre mehet a megtisztított, felkockázott burgonya és ismét fűszerezzük. Felöntjük vízzel.
Amikor a krumpli már félig puha, akkor mehet bele a lebbencs tészta, a karikázott kolbász és annyi víz, ami jól ellepi az egészet.
Puhára főzzük a tésztát is és a krumplit is. A végén pedig vissza dobjuk a sült szalonnát. A vizet idő közben felszívja a tészta, szaftos lesz a végeredmény. Igazából szerintem az sem baj, ha enyhén paprikás krumpli jellege marad (levesesebb),de az sem baj ha inkább a krumplis tésztára hajaz. Ez tulajdonképpen a kettő vegyítése.
Update: annak ellenére, hogy több helyen is olvastam recepteket, ami ilyen módon készült és slambucnak hívták, felhomályosítottak, hogy ezt öreglebbencsnek hívják. Nekem végülis mindegy, jó lesz annak is. 😀
Jó étvágyat!