Lényegre törőbben: Mindenféle színes jóval töltött karaj szeletek, párolt brokkolival és zöldbabbal, vajon pirított burgonyával.

Annyira szeretjük a göngyölt húst! Csak valami oknál fogva ritkán készül.
Pedig nagyon sokféleképpen variálható, kiadós és bármilyen köretet elvisel.

IMG_8325Maradékfelhasználásra is tökéletes, én is a maradék kolbászt, szalámit, paprikát és sajtot használtam fel, ne árválkodjanak már a hűtőben. 🙂

1,5 kg szeletelt hosszúkaraj
szalámi, kolbász
trappista sajt, pritamin paprika
mozzarella sajt
só, bors, fűszerkeverék
bacon szalonna
olívaolaj

Köret:
1-1,5 kg burgonya
1 nagyobb fej brokkoli
2 marék egész vagy vágott mirelit zöldbab

A husit szeletelés után kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk a szeleteket.
A paprikát felcsíkozzuk, a kolbászt szeleteljük, a sajtot szintén.
A hús szelet közepére rakosgatjuk a tölteléket.
Én tetem bele is brokkolit. Ehhez a fej brokkolit kisebb rózsákra szedtem, majd alaposan megmostam.
Forró vízbe dobva kb. 2 percen át blansírozom, majd hideg vízbe kiszedem.
A félig megfőtt brokkolit teszem a hús közepébe, a maradékból lesz majd a köret egyik fele.
IMG_8312Szép szorosan feltekerjük a húst, majd egy szelet bacon szalonnába csavarjuk és magas falú tepsibe sorakoztatjuk a tekercseket.

IMG_8313Amelyikre nem jutott bacon, csíkoztam rendes szalonnát.
Fűszerkeverékkel ízlés szerint megszórjuk, mozzarella szeleteket teszünk rájuk, majd olívaolajjal meglocsoljuk és alufóliával lefedve 180 fokon kb. 1 órán át sütjük, majd a fóliát levéve lepirítjuk.

IMG_8314Lepirítva, készek a husik:

IMG_8318A körethez kevés olajat hevítünk, rádobjuk a brokkolit, kicsit sózzuk, borsozzuk, esetleg házi delikáttal megszórjuk, pici vizet löttyintünk alá és fedővel lefedve pár percet (tényleg csak pár percet, mert a brokkoli nagyon gyorsan puhul, nehogy szétfőzzük) pároljuk, majd a fedőt levéve lefőzzük róla a vizet és el is zárhatjuk.
A zöldbabbal ugyanígy járunk el, csak tovább pároljuk, de figyeljünk oda, ne főzzük szét. Nem baj, ha kissé inkább ropognak, ezek a zöldségek akár nyersen is fogyaszthatók!

A burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük és sós vízben majdnem puhára főzzük. Figyeljünk oda, ne főzzük készre.
Leszűrjük, majd egy nagyobb serpenyőben vajat olvasztunk és rádobjuk a burgonyákat. ízlés szerint fűszerezzük (én semmit nem tettem rá) és addig sütjük olykor rákeverve óvatosan, míg szép színt nem kapnak a szeletek.

IMG_8322Így tálaljuk az édes négyest. Vitamindús, laktató, férfiak, nők kedvének egyaránt való finomság.
És ha még a szemnek nem lenne elég a töltelék színességével is játszadozhatunk, mint én: piros paprika, zöld brokkoli, fehér sajt, rózsaszín szalámi. 🙂

IMG_8323

Tipp: ha nincs sütőnk (mint nekem 4 éven át), elkészíthetjük a göngyölt húst egy magas falú fazékban is. Olajra fektetjük a húsokat, bacon híjján fogvájóval összetűzzük, hogy ne nyíljanak szét, kevés vizet löttyintünk alájuk és fedő alatt puhára főzzük, majd lesütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Print Friendly, PDF & Email