Többféle finomsághoz is szükségünk lehet héj nélküli mandulára. A boltok többségében is megvásárolhatjuk a már blansírozott mandulát, de abban az esetben, ha csak héjas mandulánk van, na akkor magunknak kell elvégeznünk ezt a végtelenül bonyolult folyamatot.
A blansírozás tulajdonképpen előfőzést jelent. Zöldségeket is szokás blansírozni, pl. fagyasztás előtt is, mert így a felhasználásukkor nem lesznek szivacsosak, hanem megőrzik színüket, roppanósságukat, frissességüket.
A mandula esetében a blansírozás a héj rész könnyű eltávolítása miatt hasznos.
Nem nagy kaland az egész:
- A manduláinkat leöblítjük.
- Egy lábasban vizet forralunk.
- Ha forr a víz, beledobjuk a mandulákat.
- Újraforrástól számítva max. 5 percig főzzük és leszűrjük.
- A mandulákat még melegen kinyomjuk a felpuhult héjból.
- Leöblítjük a mandulákat és készen is vagyunk. 🙂
Ugye, hogy nem volt nagy kaland!?
Ha zöldséget szeretnénk fagyasztás előtt blansírozni a következőképpen járjunk el.
Például a zöldbab esetében (ami idén már nem, de jövőre hasznos lehet):
- A zöldbabot leszedjük, megmossuk.
- Levágjuk a végeit, majd feldaraboljuk.
- Ezek után egy nagy lábasban vizet forralunk, amikor lobog beledobjuk a babot.
- Pár perc rotyogás után azonnal hideg vízbe szedjük át, teljesen lehűtjük, a vizet ha átmelegedett ismét hidegre cseréljük rajta. (Ez egy fontos lépés, hogy ne puhuljon tovább a zöldségünk.)
- Ezután megszárítjuk, dobozoljuk/zacskózzuk és mehetnek a fagyasztóba.
Blansírozott mandulára pl. a Házi marcipán elkészítéséhez lehet szükséged.
További képeket a betakarításról a Facebookon a Betakarítás című albumban találsz.
További képeket a mandula blansírozásának folyamatáról a Facebookon a Mandula blansírozása című albumban találsz.