IMG_6913

IGEN! Mert nem bonyolult, cserébe viszont nem olcsó. Mondjuk ez az a csemege, ami sehogy sem olcsó. Így viszont ha magunk készítjük biztosak lehetünk benne, hogy valóban marcipán a marcipán. Előnyben vannak azok, akiknek van mandula fájuk (vagy bokruk?), irigylem is őket rendesen. Mindemellett ez egy igazán megosztó finomság. Van aki szereti és van, aki bizony nem.

De mi szeretjük. És most el is készítjük a magunk kis 1:1-es marcipánját. Ez az arány szám a marcipán és cukor arányát jelöli. Minél több benne a cukor, annál olcsóbb és annál magasabb a szám. Létezik 1:2-es és 1:3-as is.

Tehát:

7 dkg mandula blansírozva
56 gr cukor
17,5 gr glükózszirup vagy méz
21 gr víz
1 szem keserű mandula vagy keserű mandula aroma

A mandulát egy késes aprítóban durvára daráljuk.
A cukrot, a glükózszirupot vagy mézet és a vizet egy lábasban 118 fokig melegítjük. Elég gyorsan elérjük ezt a hőfokot. Ez az a hőmérséklet, amikor hólyagpróbát tudunk végezni. Vagyis egy kerek fejű mártóvillát a szirupba mártva és kiemelve azt mint egy buborékfújóval tudunk fújni egy cukorgömböt.
A mandulát egy sütőpapírra halmozzuk, majd ezt leöntjük a cukorsziruppal és alaposan elkeverjük. Picit hűl, majd vissza a késes aprítóba és hagyjuk zakatolni, míg össze nem áll. Ezen fázisnál kerül hozzá az aroma.
Nekem ekkora adaggal elzakatolt a gép vagy 15-20 percig. Nem viccelek.
Mikor már nagyjából úgy tűnt össze fog állni kivettem és átgyúrtam.

100 gramm marcipánt kaptam.
Nudli. 🙂
Viszont cserébe finom és szépen összeállt.
Fontos megjegyezni, hogy jó erős késes aprítót használjunk, ez a titka a finomra aprításnak és a simább állagnak. Nekem van 3 féle, abból csak a nagy robotgép feltéteként használható aprító felel meg ezen céloknak (pedig van egy hiper-szuper Russel Hobbs aprítólabdám is). De szinte nem is használom, mert az olyan dolgokkal, amit a kés nem visz 1-2, nem bír megbirkózni.
Kávédarálóban ne nagyon készítsünk olajos magvakból készült masszát, mert leéghet a motorja. Meg egyébként sem arra való.

Ha nem használjuk fel egyből, folpackba csomagolva tároljuk hűtőben. A csajaim csak úgy burkolták befelé, de csak vékony kis karikákat kaptak, mintha valami nagyon méreg drága sonkát szeletelnék. 😀

Azt hiszem, ha házi marcipánnal szeretnék beburkolni egy tortát, rámenne a gatyám is. 😀 Mondjuk 2200-2400 ft/kg körüli áron van eladó hántolt mandulabél a piacokon. Ez szép és jó. De még megblansírozod, elszötyörögsz vele, kell a többi alapanyag és nem beszéltünk még az energiaköltségekről….. a Lidl-ben pedig megveszed a 200 grammos darabot 450 Ft körüli áron (ami egyszeres marcipán)….ha olykor marcipánt szeretnék enni, vagy felhasználni és míg nincs saját szüretelésű fám e célra, addig én venni fogom a marcipánt. (Nagyobb mennyiségben cukrászati szakboltokban nyilván akár kedvezőbb áron is beszerezhető.)

További képeket a Facebookon a Házi marcipán című albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email