Folytatódott a gyakorlat, igaz ez már közel sem mostani, talán szeptemberi, de azért hozom a recepteket és néhány képet.
BLUNDEL TÉSZTA (2 adag)
60 dkg liszt
15 dkg rétesliszt
7 dkg olaj
7 dkg porcukor
4,5 dl tej (kb.)
3 db tojássárgája
1,5 dkg só (inkább kicsit kevesebb)
3 dkg élesztő
citromhéj, vaníliás cukor
38 dkg leveles margarin (ha sima margarinnal dolgozunk, a margarin mennyiségének 10%-át a tésztába gyúrjuk, a lisztből 10%-ot pedig a maradék margarinhoz)
A margarint lapos négyzet alakúra formájuk és hűtőbe tesszük.
A tésztához a liszteket egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
1 dl tejben keverjük el a tojások sárgáit, így nem lesz darabos.
Másik 1 dl tejben a cukrot keverjük el, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Ha felfutott öntsük a liszt közepébe, majd az olajjal együtt alaposan dagasszuk ki a tésztát.
A maradék tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Nem biztos, hogy mind kelleni fog, liszt függő.
Akkor jó, ha elválik a tál falától és a kezünkről is leszedi a tésztát.
Letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt kézzel ellapogatjuk egy sarkára állított négyzetet formálunk belőle, a 4 csücskét picit lenyomjuk és a közepébe tesszük a vaj négyzetünket. Ezután becsomagoljuk. Ráhajtjuk a vajra a négyzetünk csücskét felülről, majd alulról, végül a két oldaláról.
Ezután kinyújtjuk, de ne erőltessük a nyújtást, csak lazán. Ne szakadjon el a tészta.
Most a tésztát „szimplán” kell behajtanunk.
Ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát, jelöljük három egyenlő részre és a két oldalról hajtsuk egymásra.
Az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban.
Most „duplán” kell behajtogatnunk, ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe.
Ismét fordítsuk el 90 fokban a tésztát, majd 20 percig pihentessük.
Pihenés után ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.
Ez mindegyik alapja. Ha szeretnénk egyszerre készíteni túrós táskát és kakaós csigát is, készíthetjük a dupla adagot, de szimpla adagból is készíthetünk kétfélét.
KAKAÓS CSIGA
A behajtogatott tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra.
Kenjük meg olvasztott vajjal, de ne legyen forró.
Szórjuk meg a felületét cukrozott kakaópórral, majd a felületét is spricceljük meg az olvasztott vajjal.
Tekerjük fel a tésztát, nem túl szorosan.
Az így kapott hengerből vágjunk 1 cm vastag szeleteket és helyezzük tepsire.
Maximum 35 percig kelesszük, majd 210 C-fokos gőzős sütőben 10-12 percig süssük.
BARACKOS PAPUCS
süthető sárga krém:
4 dl tej
4 dkg krémpor (főzhető vaníliás puding)
2 tojássárgája
8 dkg cukor
A krém hozzávalóit sűrűre főzzük.
A tésztát felkockázzuk, majd átlósan habzsákból rányomjuk a tölteléket. A másik két csücsköt egymásra hajtjuk.
Barack nem volt, ha jól rémlik! 😛
TÚRÓS TÁSKA:
1/2 kg túró
15 dkg cukor
3 db tojássárgája
2,5 dkg búzadara
vaníliás cukor, citromhéj
Az összetevőket egyszerűen gyúrjuk össze.
SVÁJCI KIFLI
18 dkg cukor
25 dkg dió vagy mák
1 dl víz
3 dkg mazsola
vaníliás cukor, citromhéj, fahéj (ha diós)
A vízből a cukorral szirupot főzünk, amit ráöntünk a dióra vagy mákra, elkeverjük benne a mazsolát és az ízesítőket.
Maximum fél centiméter vékonyra nyújtjuk a tésztát, felcsíkozzuk, majd háromszögekre vágjuk a csíkokat. A háromszögek hosszabbik részére kerül a töltelék, majd feltekerjük, mint egy croissant.
Az általam pár éve itthon készített Blundel tésztát, a belőle készült Kakaós csigákat és túrós batyukat ITT megnézhetitek.
Csak úgy készült egy nagy adag Néró is, valamint Boszorkánypogácsa.
NÉRÓ:
1,5 kg vaj
0,85 kg porcukor
12 db egész tojás
2 db tojássárgája
1,9 kg liszt
vaníliás cukor, citromhéj
(a liszt 10%-át helyettesíthetjük kakaóval)
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, egyesével hozzákeverjük a tojásokat, majd kézzel a lisztet.
Habzsákból kis halmokat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsire vagy macskanyelv formát sima csöves habzsákból.
170 fokon légkeveréssel sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl. Kb. 15-20 perc. Épp csak kapjanak színt.
Amikor kihűltek, kettőt baracklekvárral összetapasztunk, majd olvasztott csokival becsíkozzuk a tetejüket.
BOSZORKÁNYPOGÁCSA:
10 dkg dió1 db citrom
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
45 dkg liszt
4 tojás
1 db tojásfehérje
10 dkg lekvár
Margarint a porcukorral kihabosítjuk, majd egyesével bele ütjük a 4 tojást és bele keverjük a lisztet.
Hurkát sodrunk a tésztából, amiből kis diónyi darabokat letépünk, kigömbölyítünk, ellapítunk és a közepébe nyomunk az ujjunkkal egy mélyedést.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, majd körbe kenjük fellazított tojásfehérjével és megszórjuk durvára aprított dióval.
170 fokon sütjük 15-20 percig, majd ha kihűlt mindnek a mélyedésébe baracklekvárt nyomunk.
További képeket a Facebookon a Harmadik cukrász gyakorlat című albumban találtok.
A képeket köszönöm a társaimnak. 🙂