Kakaós csiga:
  • 50 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 10 gramm só
  • 90 gramm cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • 30 gramm kakaó
  • 500 ml langyos tej
Az 500 g vajból, és 200 g lisztből, begyúrjuk a vajalapot.
Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat és ne is habosítsuk ki. Csak lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel. A A begyúrt vajból vegyük le 40 grammot és tegyük félre a tésztaalaphoz.
A többi vajalapból formázzunk négyzet alakot, csomagoljuk sütőpapírba és tegyük hűtőbe.
Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával.
Majd a liszttel, a vajjal és a sóval gyúrjuk simára a tésztát. Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe és letakarva pihentessük 20 percet.
A tészta közepét hagyjuk kissé vastagabbra, négy irányban pedig nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis virágot.
Helyezzük középre a megdermedt vajalapot, és csomagoljuk be a tésztába.
Kezdjük el széltében nyújtani a tésztát, igyekezzünk sarkosan.
Most a tésztát „szimplán” kell behajtanunk.
Ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát, jelöljük három egyenlő részre és a két oldalról hajtsuk egymásra.
Az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban.
Most „duplán” kell behajtogatnunk, ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe.
Ismét fordítsuk el 90 fokban a tésztát, majd hűtőben 20 percig pihentessük.
A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.

A behajtogatott tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra.
Kenjük meg olvasztott vajjal, de ne legyen forró.
Szórjuk meg a felületét cukrozott kakaópórral, majd a felületét is spricceljük meg az olvasztott vajjal.
Tekerjük fel a tésztát, nem túl szorosan.
Az így kapott hengerből vágjunk 1 cm vastag szeleteket és helyezzük tepsire.
Maximum 35 percig kelesszük, majd 210 C-fokos gőzős sütőben 10-12 percig süssük.

Fázisfotók:
Farkas Vilmos mesterien készít péksüteményeket. Recept INNEN.
Ebből a tésztából lehet túrós táskát is készíteni! Isteni finom!
Már másodszorra készítettem el és azt kell mondjam ez az egyetlen olyan hajtogatós tészta, amit nem unok hajtogatni. Jó és könnyű dolgozni vele.
A tészta egyik feléből lett kakaós csiga, a másikból lett túrós táska. 🙂
Túrós batyu:
125 g túró
25 g cukor (ízlés szerint)
12 g búzadara
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja

Az összetevőket egyszerűen gyúrjuk össze.

A blundeltésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra, és vágjuk fel 10*10 cm es négyzetekre.
Vízzel kenjük meg a felületét.
A kis négyzetek közepére helyezzünk dió nagyságú túrótölteléket, majd a tészta négy sarkát hajtsuk középre.
Először két oldalról, majd alulról és felülről. Figyeljünk, hogy ne húzzuk, feszítsük a tésztát.
35 percig kelesszük majd 200 C-fokos gőzős sütőben 15 percig süssük, légkeveréssel.

Print Friendly, PDF & Email