IMG_0979

7 kg paradicsomból késztettem, soha többet nem teszem, ígérem. Mármint egyszerre ennyit befőzni. A probléma ott kezdődik, hogy a kertben legalább 4 féle paradicsom van/volt. És hát sok a piros, szedjük le, főzzük be alapon örömmel ugrottam fejest a KETCHUP(!!!) készítésbe ezzel a 7 kg paradicsommal. Nem viccelek, 7 óra főzés után a fele elpárolgott már és még mindig nem volt ketchup sűrűségű, de a maradék idegszálam elszakadt, úgyhogy lekapcsoltam a gázt alatta és lesz, ami lesz alapon steril üvegekbe töltöttem.
Kidunsztoltam, majd hagytam “érlelődni”. 🙂 Egyszerűen csak elment a kedvem tőle, mert hogy nem ketchup lett, az is biztos. És akkor eljött az üvegek felcímkézésének az ideje….mi kerüljön rá????
Pizzaszósz. Annak tán csak jó lesz. És bizony! Még Milánói spagettihez is kiváló. 🙂
Viszont teszem hozzá nem vagyok biztos benne, hogy ennyi előkészületet, passzírozást, minden fityfenét egybe vetve megérne ez a pár üvegcse szlötyi, mindannak ellenére, hogy nagyon finom! Komolyan! Azért vannak dolgok, amiket nem érdemes eltenni, nem? Persze tudom: házi, bio, szinte minden megterem hozzá a kertben, kivéve a szegfűszeget meg ilyesmit. :), na de akkor is. Az idő, az energiaköltségek…. na mindegy, ezt nem akarom most kiszámolni még véletlenül sem.
Valószínűleg, mit valószínűleg, egyértelműen rengeteg múlik a paradicsom fajtáján.

2 fej vöröshagyma
7 gerezd fokhagyma
bazsalikom, kakukkfű, majoranna, rozmaring, ízlés szerint
4 kisebb zellerszár
kb. 3 cm gyömbér lereszelve
12 szem szegfűbors
40 szem szegfűszeg
12 szem fekete bors
só,cukor ízlés szerint
6 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál balzsamecet
1 alma meghámozva, lereszelve

A paradicsomokat megmosom jó alaposan. Olyan jól mutattak! Felnegyedelem és kevés vízzel puhára főzöm, majd átpasszírozom. Ez esetben is odakint, mert nem szándékoztam az egész konyhát takarítani a szanaszét fröcskölő paradicsom után.
Ezután újra felteszem a fűszerekkel együtt főni. Ugye megy bele a durvára vágott hagyma, aprított  fokhagyma, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, oregánó, zellerszárak egészben, rozmaring, gyömbér (finomra reszelve). Teatojásba tettem a borsot, szegfűszeget és a szegfűborsot (pontosabban -okat) és belelógattam a paradicsomba. Megsóztam.
Hébe-hóba keverjük meg, mert könnyen odakap ám!
Mikor már mondjuk kész (kb. 6-7 óra után persze, nem pikk-pakk), kicsit összemixelhetjük, majd a cukorral és ecettel újra forralom.
A mikróban 5 perc alatt csírátlanított üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Na hát igen. Azért szeretem! Próbálkozni érdemes, de ne 7 kg paradicsommal kezdjétek! 🙂

Print Friendly, PDF & Email