Több helyen láttam már ezt a kakaós pillangó receptet, nem is emelnék ki egyet sem, el volt már mentve jó ideje pár belőlük a könyvjelzők közé.
Kapásból dupla adagot készítettem, merthát miért ne, imádjuk a kelt tésztát, de aztán a méretek miatt a végére már bántam. Nemsokára el is mondom, miért.
Gyuri bácsinak és kedves feleségének ajánlom ezt a finomságot. 🙂 Jelentem anyukám szólt, hogy hozzam a receptet. 🙂
Ebből az adagból elméletileg 9 db pillangó lesz.

Tésztához:

1,25 dl tej
3 ek cukor
1 cs szárított élesztő
8 dkg vaj
1 egész tojás
1 tojás sárgája
35 dkg liszt
1 csipet só

Krémhez:
4 dkg puha vaj
1 cs vaníliás cukor
3 ek porcukor
2 tk kakaó
1 mk rumaroma
1 mk fahéj

Tetejére:
1 tojássárga
kristálycukor

A tészta hozzávalóit a robotgép táljába teszem, majd dagasztófejjel addig dagasztjuk, míg elválik a tál falától..
Ezután letakarva egy óra alatt hűtőben duplájára kelesztem.

A krém hozzávalóit is összekeverjük habosra, majd kihűtjük.
A megkelt tésztát vékonyra, kb. 30×50 cm téglalappá nyújtjuk.

Na itt követtem el a dupla adagnál azt a hibát, hogy ilyenre nyújtottam hely hiányában. 🙂 Szóval…ennek a tésztának a lényege, hogy hosszabb legyen és keskenyebb…ezt tessék betartani!!!
Egyenletesen megkenem a hideg töltelékkel.

Itt ki lehet élni a gyermekkorunkban a szüleink által majdnem csírájában elfojtott maszatoljunk szét mindent vágyunkat! 🙂 Kicsit nehéz elkenni a hideg krémet és nem is túl gusztusos, de ezt meg kell tenni! 🙂 Nem mellesleg baromi jó illata van. 🙂
Hosszanti oldalainál kezdve szorosan feltekerjük.

A tekercset a képen látható módon felszeleteljük.

Hát igen. Nem kellene, hogy ilyen magas legyen. 🙂
A trapézok közepét fakanál nyelével lenyomjuk jó alaposan.

A pillangókat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egy tepsire max. 9-et.
Tetejüket megkenjük tojássárgával és megszórjuk kristálycukorral.

Hagyjuk még 15 percet kelni a tepsin, majd 180 fokra előmelegített gőzös sütőben (alulra egy lábasba vizet teszek, a kelt tésztának ez nagyon jót tesz!) megsütjük őket.
Onnan kivéve vízzel megspriccelem őket és hagyom kihűlni.

Tökéletes! Ízre olyan, mint a fornetti kis csokis csigái, amiket imádok, szóval legközelebb nem pillangósítok, csak feltekerem a még vékonyabbra nyújtott tésztát. 🙂
Tessék kipróbálni, nagyon laktató, finom, érdekes! 🙂