Ide gyűjtöm a tortakrémeket. Azokat is, amiket már kipróbáltam és beváltak, valamint azokat is, amiket még nem, de jónak ítéltem meg, aztán majd kiderül.
Így egyszerűen megtalálható lesz amit keresel. 🙂
A receptek szerte a netről vannak vagy a kis füzetemből és még szerkesztés alatt állnak, csak közzé teszem, hátha valaki már most igényli még piszkozat formában. 🙂
CSOKOLÁDÉ KRÉM (Dobos krém – főzött csokikrém)
Elkészíthetjük fehér csokoládéval is, de ez esetben a fehér csokoládéból közel dupla mennyiséget kell beletennünk.
Hozzávalók (22 cm-es tortához):
8 tojás
30-40 dkg kristálycukor
46 dkg hűtőből épp kivett vaj
50 dkg étcsokoládé
8 dkg cukrozatlan kakaópor (holland)
A tojást a cukrokkal egy lábasban folyamatosan kevergetve kis lángon addig hevítjük, míg teljesen el nem olvad. Ujjunkat beledugva forrónak érezzük.
Ezután a robotgép üstjébe öntjük és addig habosítjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl.
Ekkor belekockázzuk a vajat, elkeverjük.
Nem baj, ha darabos marad, majd a csoki feloldja.
A csokoládét vízgőz fölött vagy egyéb módon felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakaót és apránként, folyamatos keverés mellett a tojás habhoz adjuk.
Alaposan elkeverjük, sima krémet kapunk.
Hűtőben lehűtjük kicsit, majd tölthetjük a tortát. Nagyon jól nyomható habzsákból is.
Ezt a krémet használhatjuk a torta köré kenve, burkolóanyag alá is.
VANÍLIA KRÉM (főzött krém – lágyabb)
Hozzávalók (19 cm-es tortához):
2 tojás
4 ek liszt
4 dl tej
20 dkg margarin
14 dkg porcukor
1 vanília rúd magjai
A tojásokat a liszttel és a tejjel jól elkeverjük és a vanília magjaival sűrűre főzzük.
Ezután hagyjuk kihűlni úgy, hogy celofánnal közvetlenül letakarjuk.
Ha kihűlt, kikeverjük a margarint a porcukorral, majd alaposan elkeverjük a kihűlt, sűrű krémmel.
Ezt a krémet nem használhatjuk burkolóanyag alá. Burkolás esetén a tortát vajkrémmel kenjük körbe.
KÓKUSZ KRÉM
Mint a vanília krém, csak a végső keverésnél belekeverünk a krémbe még 1-2 maréknyi kókuszreszeléket is.
GESZTENYEKRÉM
Hozzávalók (24 cm-es tortához):
5 dl tej
3 nagy tojás sárgája
15 dkg cukor
1-2 ek liszt
25 dkg gesztenyemassza
3 cl rum
3 dl tejszín
2 mk zselatin (ha kell)
A tejet felforraljuk, a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, majd elkeverjük a liszttel.
Lassan a forró tejhez keverjük a sárgás masszát, majd folyamatosa keveréssel sűrűre főzzük.
Hozzá adjuk a rumot és a gesztenyemasszát és hagyjuk kihűlni.
Ha nem lenne elég sűrű, akkor 2 mokkáskanál zselatint pici forró vízben feloldunk, hagyjuk kicsit hűlni, és belekeverjük a krémbe.
Felverünk 3 dl tejszínt, amit aztán beleforgatunk a gesztenyés masszába. Tölthetjük a tortát.
Szükséges vajkrémmel átkenni a tortát burkolás előtt.
FAHÉJAS KRÉM (Nem próbáltam)
Hozzávalók:
3 ek. cukor
1/2 l tej
1-1 tk. őrölt fahéj és mézeskalács fűszer
2,5 dl tejszín (ha állati akkor ahhoz porcukor is)
2-3 maréknyi puffasztott rizs (elhagyható)
Ha kész, 2 maroknyi puffasztott rizst keverünk bele ( elbír többet is, ez ízlés kérdése). Kihűtjük.
A tejszínt keményre felverjük és a kihűlt krémmel -egy kézi habverő segítségével -szépen összedolgozzuk.
(Nekem nem igényelt már sem zselatinfixet, sem zselatint, elég kemény, akár torta töltésére is alkalmas krémet kaptam.)
A tetejét őrölt fahéjjal és puffasztott rizzsel díszítettem.
Nekem nagyon bejött, hogy a krémben a rizs egy más állagú és ízű részt is alkot, kissé megtörve a krém lágyságát.
Ízlés szerint még édesítheted.
Ha túl kemény lenne a hab, kis tejjel vagy tejszínnel hígíthatod csöppet.
Én szoktam hozzá illő lekvárt kenni a piskótára,arra a krém,és a lecsepegtetett gyümölcs….így rétegezve.
1, 5 csomag vanília ízű pudingpor
7 dl tej
3 evőkanál cukor
10 dkg kókuszreszelék
25 dkg margarin
15-20 dkg porcukor
A tűzről levéve a kókuszreszeléket is hozzáadjuk, teljesen kihűtjük, majd robotgéppel, vagy habverővel krémesre verjük.
A margarint habosra keverjük, majd a porcukorral jól kidolgozzuk, s lassanként hozzáadjuk a krémet.
VANÍLIÁS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: (kb. 24 cm-es tortához)
1/2 l habtejszín
2,5 dl tejföl
25dkg túró
1-2 vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 vaníliás puding
ízlés szerint porcukor
Megbolondíthatjuk lecsöpögtetett gyümölccsel is.
A tejszínt félig felverjük,hozzáadjuk a többi összetevőt (egyszerre) és keményre mixeljük.
kb. 1perc (sem).
FEHÉRCSOKI KRÉM
1 csomag vanília ízű főzős puding
10 dkg cukor
7 dl tej
3 ek finomliszt
10 dkg fehér csoki
1 tonkabab lereszelve (elhagyható vagy vanília rúd magokkal helyettesíthető)
25 dkg margarin
10 dkg porcukor
Beleszórjuk a reszelt tonkababot, majd feloldjuk benne a fehér csokit.
Kevergetve sűrűre főzzük, majd ha puding sűrűségű lett, kiöntjük egy tálba és folpackkal közvetlenül letakarjuk, így nem bőrösödik meg.
Ha kihűlt, a margarint kihabosítjuk a porcukorral és robotgéppel alaposan összekeverjük, majd kihűtjük.
RIGÓ JANCSI KRÉM
5 dl habtejszín
250 g tejcsokoládé
1 ek zselatin
A csokit összetördeltem és megolvasztom a szokott módon.
A zselatint 1 deci vízzel egy kis lábasban elkezdek melegíteni és mikor szépen felolvadt, belekeverem a csokiba. (Ne forrjon!) Teljesen csomómentes legyen.
A tejszínt kemény habbá verem, majd egy kis részével durván keverve fellazítom a csokit. Ezután lehet lágyan belekeverni a maradék tejszínhabot.
Burkolás előtt vajkrémmel átkenni szükséges!
MOGYORÓS KRÉM (DIÓS KRÉM)
7 dkg tejszín ízű (főzős) puding (én vaníliással csinálom)
4,5 dl tej
40 dkg vaj
15 dkg darált mogyoró
15 dkg kristálycukor
A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk 10 dkg cukorral, hozzáadjuk a pudingpor, állandóan keverni kell.
Felforraljuk, majd folpack-kal letakarva, hűlni hagyjuk.
Mogyorót pirítunk serpenyőben.
1 ek vízben elkeverünk cukrot, karamellizáljuk, beletesszük a vajat, a pirított mogyorót.
Ezt kanalanként a pudingba tesszük, és krémesre keverjük.
Burkolás előtt vajkrémmel át kell kenni a tortát!
CSOKOLÁDÉS VAJKRÉM (mint a Karinthy tortánál)
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
15 dkg étcsokoládé
A vajat a porcukorral habosra verjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és összekeverjük.
Használhatjuk burkolat alá!
VANÍLIA GANACHE
Hozzávalók: (kb. 24 cm-es tortához)
8 dl tejszín
40 dkg fehércsoki
1 rúd vanília
Ha felforrt, öntsük le a fehér csokit, majd hagyjuk kicsit állni.
20 dkg étcsoki
Ha felforrt, öntsük le a csokit, majd hagyjuk kicsit állni.
2 tojás sárgája
2 cs. van. cukor
10 dkg porcukor
1/2 cs zselatin
3 dl tejszín
Kb. fél dl langyos vízben feloldjuk a zselatint, hozzá adunk 1/2 dl sört, beleöntjük a tojásokba, alaposan elkeverjük és kihűtjük.
Tejszínt kemény habbá verjük, majd a sörös krémmel óvatosan összeforgatjuk.
ESTERHÁZY TORTA KRÉM
40 g vaníliás pudingpor
400 ml tej
100 g cukor
160 g darált dió
200 ml tejszín
40 ml rum
A pudingporból, cukorból és tejből pudingot főzünk.
Ha kihűlt belekeverjük a diót, a rumot és a keményre vert tejszínt.
Burkolás előtt vajkrémmel át kell kenni a tortát.
CITROMKRÉM (vajas krém)
30 dkg vaj
40 dkg porcukor
2 és fél citrom leve
15 dkg porcukor
4-5 dl habtejszín (növényi)
citromhéj, vanília
ízlés szerinti mennyiségű felezett barack (konzerv) felkockázva
Összekeverjük a porcukorral, citrommal és vaníliával.
(A zselatint beáztatjuk 10 gr hideg vízbe, majd mikróban néhány másodperc alatt feloldjuk.)
A habtejszínt felverjük jó kemény habbá (fele lehet állati tejszín), majd óvatosan hozzácsurgatjuk vékony sugárban a felolvadt zselatint (ha szükségesnek látjuk) és az egészet beleforgatjuk a túrós alapba.
És akkor mehet bele a kockázott barack.
PÁRIZSIKRÉM
1,5 dl tejszín
30 dkg vaj
8 dkg kakaópor
20 dkg étcsoki
Mikor bugyog fakanállal kiveszünk belőle egy keveset, mutató és hüvelykujjunkkal kiveszünk egy cseppet és összecsipkodva az ujjainkat erős szálat kell képeznie a szirupnak.
Ezt jelenti, hogy erős szálra főzzük.
Ha nem szakad el a szál és jó erős, kész a szirupunk.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat, aztán mehet bele szitálva a kakaópor és a csoki.
Kevergetve kihűtjük. Habverővel alacsony fokozaton.
Használat előtt pedig habosítsuk ki.
Én akkor még dobtam bele egy kis margarint, amitől lágyabb lett a krém.
NUTELLAHAB
4 ek nutella
3-4 dl habtejszín
(2 csomag habfixáló – opcionális)
Habosítsuk ki, majd keverjük hozzá a nutellát.
A tejszínt verjük kemény habbá és forgassuk össze a két tál tartalmát.
Tehettek bele több nutellát is, hogy intenzívebb legyen az íze.
Hozzávalók: (kb. 18 cm-es tortához)
40 dkg étcsoki
2 dl habtejszín
5 dkg teavaj
Az étcsokit feldaraboljuk (bár nekem pasztilláim vannak), kicsikét megolvasztjuk.
A tejszínt felforraljuk és leöntjük vele a csokit.
Simára keverjük, majd elkeverjük benne a vajat is.
Ha kihűlt hűtőben hagyjuk dermedni.
Ezt egyébként még kedvünkre ízesíthetjük likőrökkel, fűszerekkel, amivel szeretnénk.
KÓKUSZOS, FEHÉRCSOKIS
1,4 l tej
6 ek liszt
20 dkg cukor
vaníliás cukor
20 dkg fehércsokoládé
50 dkg margarin
20 dkg porcukor
250-300 gramm kókuszreszelék
A többi tejet felforraljuk, majd ha forrt egyet belekeverjük a puding alapot.
Sűrűre főzzük, majd a fehércsokit összetördelve belekeverjük. (Dupla adagnál mivel kókuszos a krém elhagyhatjuk a fehércsokit, de én pl. csak 10 dkg-t tettem bele).
Keverjük simára, majd folpackkal közvetlenül fedjük le és hűtsük ki teljesen.
A margarint a porcukorral keverjük ki alaposan, majd keverjük bele a pudingos krémet.
A kókuszreszeléket egy száraz serpenyőben folyamatosan mozgatva kicsit pirítsuk meg (ne legyen barna), majd ha kihűlt, keverjük bele a krémbe.
OROSZKRÉM
Hozzávalók: (kb. 22-24 cm-es tortához)
15 dkg cukor
(10 dkg rumba áztatott mazsola vagy kandírozott vegyes gyümölcs kocka)
3 dl tejszín (ha nem burkoljuk a tortát, akkor 6 dl, hogy körbe tudjuk kenni is a krémmel)
5 tojás
3 dl tej
3 dkg zselatin (15 dkg vízben oldva)
fél rúd vanília
A krémhez való tojásokat a tejjel, a cukorral, a kikapart vaníliával gőz fölött sűrűre keverjük.
A zselatint beáztatjuk 5x-ös mennyiségű vízbe (duzzadjon meg), majd mikróban 5-10 másodperc alatt folyósra melegítjük.
Picit visszahűtjük, majd a vaníliás masszához keverjük.
Levesszük a gőzről és addig keverjük, míg ki nem hűl.
Vigyázzunk, ne dermedjen meg.
A felvert tejszínhabot adjuk hozzá (ha tejszínnel kennénk körbe, akkor 3 deciből vert habot adjunk hozzá), és kenjük meg a piskótalapokat.
50 g cukor + 20 g a habba
90 g liszt
37 ml tej
37 ml olaj
1 tojás
1/4 csomag sütőpor
2 tojásos (kb. 18 cm átmérőjű)
100 g cukor + 40 g a habba
175 g liszt
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor
3 tojásos (kb. 20-22 cm átmérőjű)
150 g cukor + 60 g a habba
263 g liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 cs sütőpor
4 tojásos (kb. 24-26 cm átmérőjű)
200 g cukor + 80 g a habba
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor
5 tojásos (kb. 28 cm átmérőjű)
250 g cukor + 100 g a habba
437 g liszt
187 ml tej
187 ml olaj
5 tojás
1 és 1/4 cs sütőpor
Ha kakaósat készítek, akkor ahány tojás annyi csapott evőkanál (vagy 10 g) kakaó, de a kakaó mennyiségét leszámolom a liszt mennyiségéből.
Ha diósat, akkor 3 tojásos esetén 100 g diót forgatok bele a vége felé, még a hab előtt, vagy párhuzamosan a habbal egyszerre.
Utána elkeverem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukort, csak annyira, hogy elvegyüljön.
Ebben az esetben 20 perccel azelőtt vegyük ki a fagyasztóból, hogy megtöltenénk.
PATÉ SUCRÉE (520 grammhoz)
250 gramm liszt
100 gramm enyhén puha vaj, felkockázva
100 gramm porcukor átszitálva
1 csipet só
2 szobahőmérsékletű tojás
A lisztet egy tálba öntjük, a közepébe mélyedést nyomunk.
A vajat, a porcukrot, sót a mélyedésbe tesszük.
Apránként dolgozzuk hozzá a lisztet.
Ezután a közepébe ismét mélyedést nyomunk és bele ütjük a tojásokat.
Alaposan összedolgozzuk.
Folpackba csomagoljuk és 1-2 órán át felhasználás előtt hűtőben pihentetjük.
Jól becsomagolva hűtőben pár napig, fagyasztóban akár 3 hétig is eláll.
Felhasználhatóság: alkalmas kis tésztakosárkák készítéséhez.
PATÉ SABLÉE (650 grammhoz)
250 gramm liszt
200 gramm enyhén puha vaj, apró darabokra vágva
100 gramm porcukor
1 csipet só
2 tojássárgája
A lisztet egy tálba öntjük, a közepébe mélyedést nyomunk.
A vajat, a porcukrot, sót a mélyedésbe tesszük.
Apránként dolgozzuk hozzá a lisztet.
Ezután a közepébe ismét mélyedést nyomunk és bele ütjük a tojások sárgáit.
Alaposan összedolgozzuk.
Folpackba csomagoljuk és felhasználásig hűtőben pihentetjük.
Felhasználhatóság: alkalmas kis tésztakosárkák készítéséhez.
(A Paték forrása: Michel Roux Tésztavarázs c. könyve)
CUKRÁSZKRÉM
6 tojássárgája
125 gramm kristálycukor
40 gramm liszt
500 ml tej
1 vanília rúd magjai
kevés porcukor
A tojássárgájákat a cukor harmadával egy tálban simára keverjük, amíg besűrűsödik.
A lisztet alaposan elkeverjük benne.
Egy nyeles lábasban a tejet a maradék cukorral és a vanília magokkal felmelegítjük.
Ahogy forrni kezd, vékony sugárban a cukros tojássárgákhoz csorgatjuk, közben folyamatosan kevergetjük.
Jól lekeverjük és visszaöntjük a lábasba.
Közepes lángon forrásig melegítjük, folyamatosan kevergetve.
Hagyjuk bugyogni két percig és tálba öntjük.
Kevés porcukorral szórjuk meg a tetejét, hogy ne bőrösödjön meg. (Vagy közvetlenül a krémet fedjük le folpackkal.
Ha kihűlt hűtőben 3 napig eltartható.
CSOKOLÁDÉS CUKRÁSZKRÉM
Ld. fentebb, csak a krémhez kihűlés előtt adjunk hozzá 75 gramm jó minőségű, darabokra tört csokoládét.