Idén jó sok fagylaltot fogok készíteni, mert a családnak nagyon bejön! 🙂 Nem hagytam most sem kiürülni a fagyót, még van egy leheletnyi csoki benne, egy pici vanília és egy falatnyi szeder fagyi, de kell az utánpótlás: grillázs. (És készült narancs fagyi is, de azt majd csak röviden említem, mert nem vagyok megelégedve vele……..)

De lássuk a grillázst, mert ezt szeressük nagyon, de nagyon! 🙂

4 evőkanál cukor, plusz a karamellhez kb. 8 evőkanálnyi
13 dkg aprított dió
1 tojás sárgája és 1 egész tojás
3 dl tej (legalább 2,8-as)
1 kiskanál keményítő
3 dl habtejszín
pici só

A tojássárgáját és az egész tojást egy csipet sóval és a 4 ek cukorral habosra keverjük, majd felöntjük a tejjel. Simára keverjük.
Egy lábasban a felaprított diót elkezdjük pirítani. Amikor már érezzük az illatát, akkor rákanalazzuk a cukrot és addig kevergetjük, amíg a cukor megkaramellizálódik a dión, picit összeáll.
Amikor felolvadt a cukor, akkor ráöntjük a tojásos keveréket. Össze fog állni a karamell, de kis kevergetés hatására szépen feloldódik majd.
Amikor felolvadt elzárjuk és hideg vízfürdőben kihűtjük az egészet.
A tejszínt kevés porcukorral (ha nem cukrozott) kemény habbá verjük, majd a kihűlt karamellás alappal simára keverjük.
Egy másfél literes (mint általában mindegyik fagyimnál), jól záródó műanyag dobozba tesszük és elkezdjük fagyasztani.
Fél óránként legalább 4x alaposan keverjük vagy botmixerezzük át.

És az utolsó mixelésnél valahogyan idő előtt lejött róla a teteje, pont mielőtt a pultra helyezhettem volna. A műanyag dobozt valahogy megfogtam, de a fele fagyi a földön és a kislányomon végezte, aki a fagyi támadásra sokkos állapotba került és moccanni sem mert. Hisz beterítette a fagyi. 😀 Először nem röhögtem rajta, mert a szőnyeg, a bútor, a padló, a gyerek, én, minden olyan volt. Feltöröltem……eltelt két óra, facebookoztam és ki tudja miért, felnéztem a plafonra……na ekkor már röhögtem, ugyanis a plafon is grillázs fagyiban úszott. 😀

Szóval szerencsétlenkedés, sütés-főzés az én konyhámban, ajánlom magamat. 😀 Azért szerettek, nem? 😉

Ui.: Meglepően hasonlít az íze a Carte d’Or dió fagyihoz. Megjegyzem nekem az a kedvenc fagyim! 🙂 Mostmár nem veszem meg tégelyét egy ezresért…..(nem mintha eddig nagyon sokat vettem volna), elkészítem magam. 😉

Print Friendly, PDF & Email