Ha már megkésett bejegyzések, íme még egy! 🙂
Ezt a tortát 2011. szeptemberében készítettem anyukám születésnapjára. 🙂
Nem akarom sokat ragozni, életem első Esterházy tortája volt, sikeres, elfogyott, ízlett, de OLYAN TÖMÉÉÉÉNY, hogy eszméletlen! 🙂
A Citromhab blogról vettem a receptet, az aktuális Segítsüti-re készült egy ilyen tortácska.
Egy szelet |
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
A tésztához
10 tojásfehérje
350 g cukor
300 g darált dió
100 g liszt
A krémhez
40 g vaníliás pudingpor
400 ml tej
100 g cukor
160 g darált dió
200 ml tejszín
40 ml rum
A díszítéshez
250 g porcukor
1 közepes méretű tojásfehérje
50 g étcsokoládé
1 teáskanál étolaj
100 g darált dió
100 ml tejszín
Elkészítés:
A tésztához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a liszt és dió keverékét. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 180 fokra melegített sütőben öt tortalapot sütünk. A sütési idő 5-10 perc laponként.
Célszerű a tészta hozzávalóit 5 részre osztani és a fent leírt műveletet ötször elvégezni, így teljesen azonos vastagságú lapokat kapunk.
Az egyik lap… nini, megrágta egy egér! 🙂 |
A krémhez a pudingporból, cukorból és tejből pudingot főzünk. Ha kihűlt belekeverjük a diót, a rumot és a keményre vert tejszínt.
A krém |
A lapokat a krémmel megkenve rétegezzük, végül a torta oldalát is bevonjuk.
Lapok betöltve |
A mázhoz a tojásfehérjét lazán felverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a torta tetejére simítjuk.
Formázva és körbe kenve |
Oldalára darált dió… |
Az étcsokoládét az étolajjal gőz fölött megolvasztjuk, csíkokat rajzolunk a mázra és késpengével, ellentétes irányban széthúzgáljuk.
…tetejére cukormáz… |
A torta oldalát darált dióval díszítjük és a kemény habbá vert tejszínből körben habrózsákat nyomunk a tetejére.
…díszítésként tejszínhab. 🙂 |
És még pár kép:
Rossz a kép…ROSSZ! :S |
Ui.: az ellentétes húzogatást nem sikerült épp akkor felfognom! 🙂