![]() |
Az első gyakorlaton készített összes finomság. |
Alig vártam, hogy elérkezzen ez a nap. Az első cukrász gyakorlat napja. Talpig fehérben, a nagy melegben bent a konyhában. 🙂
Igazából nem akarom sokat ragozni, a recepteket szeretném megosztani Veletek. Nagyon jól éreztem magam. 🙂
![]() |
Linzer karika |
LINZER:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
csipet só
vaníliás cukor, citromhéj reszelve
Az átszitált lisztbe morzsoljuk a margarint.
Belegyúrjuk a tojások sárgáit, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citrom héját.
Hűtőbe tesszük pihenni.
Pihenés után 3-4 mm vastagra nyújtjuk, hivatalosan 10 cm átmérőjű, hullámos szélű szaggatóval kiszaggatjuk, minden másodiknak a közepét kiszúrjuk.
180-190 fokon megsütjük.
Baracklekvárral összetapasztjuk.
![]() |
Almás lepény |
ALMÁS LEPÉNY:
45 dkg liszt
30 dkg margarin
15 dkg porcukor
3 db tojássárgája
só, vaníliás cukor, citrom reszelt héja
Mint a linzernél összegyúrjuk, pihenés után 60-40%-ban ketté vesszük.
A kisebbik felét téglalappá nyújtjuk, kisütjük, majd vékonyan baracklekvárral kenjük és erre megy az alma töltelék.
1 1/2 kg almát meghámozunk, lereszelünk, hozzá 10-15 dkg cukor és lékötőnek zsemlemorzsa.
Ez megy a lekvárra, majd a maradék tésztával kinyújtva beborítjuk az egészet (oldalt is).
Felülete egész tojással leken, villával egészen aljáig átszúr, 180-190 fokon sül.
Sütés után 5*5 cm-es négyzetekre vágjuk, mikor még langyos.
Készíthetjük dióval, meggyel, mákkal is.
![]() |
Isler |
ISLER:
mint a linzer tészta + 5 dkg darált dió
10 cm-es átmérőjű sima kiszúrókkal szúrjuk ki. 180-190 fokon sülnek.
Miután kihűltek pikáns (piros) lekvárral töltjük, dermesztjük, majd csoki színű fondantba (most még csokiba) mártjuk.
![]() |
Briós |
BRIÓS:
50 dkg liszt
8 dkg margarin
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
2 1/2 dl tej
1/2 dkg só
vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Pici tejben az élesztőt elkeverjük, kicsi cukorral. Ezt a többihez öntjük és alaposan összegyúrjuk lágy tésztává. (A sárgáját érdemes pici tejben elkeverni, hogy ne legyen darabos.)
40 fokon kelesztjük letakarva.
6-8 dkg-os darabokra osztjuk, levirgoljuk (gömbölyítjük), majd fonjuk, tojással lekenjük,kelesztjük, majd újból lekenjük, cukorral vagy mákkal szórjuk és 180-190 fokon sütjük.
![]() |
Ökörszem |
ÖKÖRSZEM:
Brióstészta.
Első kelés után kevés liszten 1/2-1 cm vastagra nyújtjuk és 10 cm-es sima kerek kiszúróval kiszaggatjuk.
Közepébe ujjunkat belenyomjuk, túró tölteléket teszünk bele.
(25 dkg túró, 5-10 dkg cukor, 3 dkg búzadara, vaníliás cukor, reszelt citromhéj)
3 szem mazsolát teszünk a túróra.
180-190 fokon megsütjük.
![]() |
Pozsonyi kifli |
POZSONYI KIFLIK:
25 dkg liszt
10 dkg margarin
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
kb. 1 dl tej
1 tojássárgája
1/2 dkg só
vaníliás cukor és reszelt citromhéj
Úgy dolgozzuk össze, mint a linzertésztát, csak az élesztőt langyos tejben feloldjuk és rögtön a tésztához keverjük.
Azonnal hűtőbe tesszük, az élesztő ne kezdjen el dolgozni.
Töltelék:
25 dkg darált dió vagy mák
18 dkg kr. cukor
víz (kb. 7 cl)
vaníliás cukor, reszelt citromhéj, pici fahéj
A cukorból és vízből szirupot főzünk (egy lábasba a cukor és annyi víz, ami éppen ellepi).
Ebbe bele a mák vagy dió, van. cukor, fahéj, citrom héj és esetleg mazsola.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd 2,5 dkg-os darabokra osztani, szivar alakúra formálni.
Tésztából 4 dkg-os darabok, liszt nélkül oválisra nyújtjuk, közepére egy töltelék, feltekerjük, kifli alakúra formáljuk.
A diós töltelékest patkó alakúra, a mákosat ácskapocs formájúra készítjük.
Tojássárgájával leken, hűtőben rászárad.
Majd tojásfehérjével leken., újból hagyjuk rászáradni.
180-190 fokon megsütjük.
(Ha melegben dolgozunk vele a tészta elkezd kelni, nme lesz cserepes, fényes a teteje.)
Amiket én anno itthon készítettem így néznek ki:
BRIÓS (Már többször, receptje még nincs fent, de a kalács fonás igen.)
BEJGLI (pozsonyi kifli tészta eredetileg)
POZSONYI KIFLI
LINZER