“Én utálom a túrós sütiket mert szárazak vagy túl édesek de ez…benne akarok fürödni!” Ez a mondat hangzott el Zita szájából, mikor elmesélte, hogy van egy mennyei túrós lepény receptje, amit az anyósa és a párja készített.
Azonnal gépelte is. Hetekbe telt, mire végre kipróbáltam, de azóta áldom a nevét!
Ez tényleg egy lusta recept. Sőt, én annyira lusta voltam, hogy a krumplinyomót vagy szitát sem vettem elő, hogy átnyomjam a túrót. Kissé rusztikusnak mondható a süti ezáltal, de nagyon jó!
Szkeptikusan álltam hozzá, mert kissé fura volt csak simán a lisztet a tepsibe szórni, majd rá a túrót és megint a lisztet. Valahogy olyan irreális volt az egész és nem láttam, hogyan is fog ez valójában szeletelhető sütivé alakulni….még akkor is, ha leöntöm a tejjel. Persze aztán agyban eljutottam odáig, hogy a tojásos tejecske szépen lecsurog az aljáig és összefogja majd az egészet, de akkor is.
Na lássátok meg mily’ egyszerű is az egész!
25 dkg rétesliszt
50 dkg tehéntúró
fél csomag sütőpor
10 dkg mazsola (opcionális)
fél citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
22 dkg porcukor
5+5 dkg vaj
2 dl tej
2 egész tojás
A lisztet a sütőporral, a citrom héjának felével és 22dkg cukorral összekeverjük és a felét 5dkg vajjal kikent tepsibe szórjuk.
Burgonyanyomóval rányomjuk az 50dkg túrót, meghintjük mazsolával, a vanillincukorral és citromhéjjal.
Rászórjuk a maradék liszt-cukor keveréket, rátördeljük az 5dkg vajat és az egészet meglocsoljuk a 2dl tejjel, amelyben elkevertük a 2 db tojást.
180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. A teteje piruljon meg.
Van aki nem bírta megvárni a fotózás végét! 😀
A legkisebbik lányom, Réka nyúlt rá a cuccra.
Ha tetszett a lusta recept (amit ezúton is köszönök Zitának), csatlakozz hozzám a Facebookon is!